Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Ani kruté mrazy neodradily herečku a módní ikonu Kateřinu Kairu Hrachovcovou (49) od splnění slibu, který dala na podzim přátelům z projektu Se psem mě baví svět. Na aukci obrazů, kterou pro ně tehdy moderovala, totiž přijala nabídku stát se první tváří originálního souboru 12 fotek, který bude v příštích měsících vznikat.

“Lidé z projektu mi představili práci Jany Pechlátové, a já ani na vteřinu nepřemýšlela, jestli do focení půjdu. Věděla jsem, že dostanu pejska, který si zažil něco nehezkého, a s ním ztvárním představu fotografky,” prozradila Kaira na focení, které se odehrálo v pražském parku Grébovka. Práci na prvním listu kalendáře, který bude další zajímavou prezentací projektu Se psem mě baví svět, jehož cílem je pomáhat s péčí o týraná nebo ohrožená zvířata, nepřálo snad jen počasí. Mrzlo a dokonce i sněžilo, ale ani to Kaiře nevadilo a dle zadání se vysvlékla do krátkého rukávu.

Model na focení vybrala fotografka Jana podle stylizace, kterou pro herečku a jejího psího kamaráda Atose vytvořila ve své fantazii. “Kairu jsem předtím osobně neznala, a z filmových rolí toho člověk příliš nevyčte. Ale z Instagramu celkem ano! A tak jsem ho projížděla stále dokola, tak dlouho, dokud jsem neměla jasno. Naprosto jednoduchý a přirozený styl. Volnost, příroda a svoboda. Na mnoha svých fotografiích se tak představuje, na rozdíl od profesionálních snímků, kde je častěji stavěna do zcela jiné role,” vysvětlila.

Pejsek Atos také nebyl zvolen právě ke Kaiře náhodou. “Měla jsem na výběr více různých pejsků, všichni krásní, ale Atosek z nich působil nejjemněji a hlavně - v jeho obyčejnosti je neobyčejná krása. Mám pro takové pejsky slabost,” přiznala Jana Pechlátová. Atosek momentálně žije v dočasné péči a čeká na své nové majitele. Člověk mu ublížil tak, že po ráně do hlavy na jedno oko oslepl. Nyní se mu jiní lidé snaží zařídit lepší život.

“Cítila jsem se s Atoskem krásná, vlídná, otevřená. Hřáli jsme jeden druhého. Nemusela jsem se snažit dát do fotky emoce, vědomě jsem dýchala, přála jsem si být s pejskem a s tím místem, se zemí, plně v napojení,” užila si práci Kaira Hrachovcová i proto, že její vlastní pes Punťa na Atose nežárlil. “Jen nás s velkým zájmem sledoval. A určitě Punťu i zajímalo, jestli ty psí pamlsky, co jsem měla u sebe, budou rozděleny spravedlivě, hezky půl na půl,” smála se Kaira.

S výsledkem je spokojená i autorka Jana Pechlátová, která si finální záběr do série prozatím schovává pro sebe. “Příběh, který dokázali s Kairou při fotografování prožít, byl úžasný a neuvěřitelně mi ulehčili práci! Každá dobrá fotografie má mít příběh, emoce. Při promýšlení celého focení jsem se bála nejvíce právě toho, jak se mi podaří vložit něco takového mezi dva cizí tvory. Bála jsem se zbytečně! Bylo to tam,” míní.

A stejné pocity si z mrazivého focení odnesla i Kaira. “Poslání, které jsem v tu chvíli cítila, je - Pomáhejme si. Ať láska, kterou mám srdci, zasáhne každého a učiní všechny potřebné alespoň trochu šťastnější. Ať jsme naplněni radostí z pravého pochopení, soucitu a vzájemné lásky. Vím, že i malá laskavost, v mém případě se na nějakou chvíli vystavit mrazu, může mít tak velký význam pro toho, kdo ji potřebuje,” uzavřela během oblékání do péřovky Kaira, jež věří, že se pro Atoska najde co nejdříve láskyplný domov na celý jeho život.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám