Hlavní obsah
Článek

Se zpěvačkou Bárou Basikovou (61) jsme se potkali na křtu desky herečky Chantal Poullain. O sedm let starší Francouzka je pro Báru do jisté míry vzorem, i když francouzsky se nikdy nenaučila. Jednu slavnou francouzskou rodačku ale hraje už roky na prknech, která znamenají svět. Částečně se ale teď Johanky z Arku vzdává.

"Co máme se Chantal společného? Jsme obě ženy, matky, máme syny, jsme umělkyně. A hlavně máme vnitřní výrazné vzájemné napojení," vysvětlila Bára, proč zrovna ji Chantal oslovila, aby byla kmotrou její desky šansonů. "Bohužel nemluvím francouzsky, ale strašně ráda poslouchám její hlas. Je to takový hluboký, smyslný, erotický, je úžasný v jakémkoli divadelním představení, ve filmu nebo když zpívá," dodala.

Sama si Francouzku Johanku z Arku zahrála na dvou divadelních pódiích, v Ta Fantastice a nyní v Kalichu, už nesčetněkrát. "První verze se hrála od roku 2001 do roku 2004 a druhou hrajeme od roku 2009 až do současnosti," upřesnila. V pátek ale na jevišti Kalichu přivítala svoji náhradu, zpěvačku Ivu Marešovou.

"Už se na čtrnáctiletou pannu tolik necítím, i když si pár představení ještě nechám. Myslím si, že zpěvačka má odhadnout, kdy přijde její čas, a odejít právě včas a s noblesou. Mám to představení strašně ráda, i když je náročné, ale myslím, že by měly dostat příležitost mladší tváře, proto jsem oslovila Ivu Marešovou, jako už na spoustu jiných mých alternací. Alternovala mě v Lucrezii Borgii, nastoupila do kapely Precedens, tak jsem ji doporučila Ondřeji Soukupovi s tím, že je to naprosto adekvátní náhrada," vysvětlila Basiková.

"To představení díky ní zase dostane nový, jiný rozměr, i když Soukup tvrdí, že Sarah Bernhardt hrála Johanku z Arku do devadesáti, tak já nemusím mít všechno," dodala a my se smáli, že tedy diváci uvidí na jevišti místo čtyřiapadesátileté panny čtyřicátnici. "Ale Ivuška aspoň ještě nemá děti a vypadá velmi mladě, jemně a křehce, je taková velice subtilní a myslím, že by se zase lidi mohli koukat na nějakou novou neokoukanou tvář," uzavřela.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám