Hlavní obsah
Článek

Zažil si rok, kdy dvakrát bojoval o život a paradoxně ten nejmenší problém pro něj znamenala transplantace ledviny. Moderátor nováckého Počasí Michal Jančařík si nyní po měsících, kdy se ho lékaři v Plzni snažili dát do pořádku, objevil před kamerou. Popsal společně s lékaři hrůzy, jež ho potkaly, a promluvil o své budoucnosti!

Jančaříka ve špitále navštívila kolegyně Karla Mráčková s kamerou. Pochlubil se doktory, kteří o něj pečovali a sebrali ho hrobníkovi z lopaty.

Vše začalo loni v létě, kdy mu na dovolené praskla ledvina. Než se dostal do 80 kilometrů vzdálené nemocnice, málem vykrvácel. Při operaci v Hradci Králové ho ale zachránili. Následovaly dialýzy a k radosti všech velmi krátké čekání na transplantaci. Ta kupodivu proběhla bez komplikací, pár dnů nato ale znovu bojoval o život kvůli krvácení do míchy. Musel na další operaci a skončil ochrnutý na vozíku.

„První týdny jsem byl opravdu mimo a měl jsem strašné bolesti,“ přiznává.

Problém spočíval v masivním krvácení mezi pátým a šestým obratlem. Šlo o stav, který nikdo nezavinil.

„Transplantace dopadla skvěle, pak se ale začaly teprve dít věci. Byl to opravdu nářez. Teď nemohu na spodní končetiny. Budeme s tím pracovat. Začala mi téct krev do míchy, něco tam prasklo, co nemělo. Ten tlak krve na míchu způsobil, že teď je částečně poškozená, ale není přerušená, takže je tady šance, že by se to mohlo podařit rozchodit,“ věří Michal. Původně mluvil o velké šanci, pak ale nadšení zmírnil. Teď nastoupí na rehabilitace v Kladrubech. „Věřím, že to letos zvládneme,“ řekl Nově Jančařík.

Ten si na metabolické jednotce intenzivní péče v Plzni poležel padesát dní.

Že v Jančaříkově případě nešlo o žádnou selanku, ale opravdu o boj o holý život, potvrdil jeho ošetřující lékař. „V prvních dnech se jednalo o to, zda bude svůj zdravotní stav schopen vůbec přežít. Byl skutečně kriticky nemocný,“ uvedl přednosta interny ve Fakultní nemocnici Lochotín Martin Matějovič.

„Byl závislý na přístrojové podpoře, potřeboval přístroje na umělou plicní ventilaci, přístrojovou náhradu na funkci ledvin a léky na podporu krevního oběhu,“ dodal lékař.

Reklama

Další články

Načítám