Hlavní obsah
Článek

Zklamání a velké rozčarování cítí blízcí Luby Skořepové (†93). Ostatky herečky, která byla členkou činohry Národního divadla prakticky 66 let, totiž při posledním rozloučení na rozdíl od mnoha jiných zesnulých herců ležely místo na slavném jevišti ve vestibulu, prakticky pár metrů od rušné silnice. Národní divadlo příbuzní také kritizují z důvodu, že prý jim nedalo šanci zasáhnout do programu rozloučení! Hlasujte v anketě na konci článku!

„Luba byla strašně skromná, ale po dvou věcech opravdu toužila. Cena Thálie jí nebyla dopřána. Navíc si strašně přála mít pohřeb v Národním divadle. Říkala, že ničeho významnějšího, než je rozloučení na jevišti Zlaté kapličky, nemůže český umělec po smrti dosáhnout. Chtěla, aby byl pohřeb okázalý, včetně čestných stráží u rakve. Všichni její blízcí jsme proto byli velmi zklamáni přístupem Národního divadla. Kdyby tohle Luba viděla, nadšená by nebyla. Rozloučení u vchodu, ve vestibulu, přičemž se tam všichni nevešli, navíc se zamkly všechny vchody, takže někteří pak zvenku v průběhu vzpomínkového obřadu bouchali rozlíceně na dveře a snažili se tam dobývat, protože byli kvůli počasí zmrzlí, to bylo opravdu krajně nedůstojné,“ řekl nám jeden z příbuzných. Nebyl ale sám, jeho slova potvrdilo i několik dalších lidí, kteří patřili k nejbližším zesnulé herečky.

„Národní divadlo poslalo pozůstalým program posledního rozloučení a nereagovalo na jejich žádosti a návrhy o doplnění. Byli jsme zklamaní, přátelé měli například připraveny videoukázky a další věci, ale nemohli je pustit. Přístup divadla nebyl správný,“ podotýká další.

S námitkami blízkých Luby Skořepové jsme konfrontovali i mluvčího Národního divadla. Reagoval ale jen na výtku rozloučení u vchodu do divadelního stánku. „Národní divadlo se rozloučilo se svou emeritní členkou. Desítky diváků každý den za divadelním zážitkem vchází do historické budovy Národního divadla přes foyer. Dnes desítky diváků na stejném místě poděkovaly Lubě za její divadelní role,“ uvedl Tomáš Staněk.

Kontaktovali jsme i manažera Luby Skořepové. „Jestli bude poslední rozloučení ve foyer, nebo na jevišti, to jsme ovlivnit nemohli. Bylo to rozhodnutí pana ředitele Národního divadla. Zřejmě to z technických důvodů jinak zařídit nešlo,“ zůstává smířlivý Pavel Kloud.

Podle našich zpráv byla rozčarovaná i Bára Hrzánová, která prý počítala s tím, že bude milované Lubě Skořepové u rakve stát čestnou stráž. K tomu ale nedošlo.

Mělo se Národní divadlo rozloučit s Lubou Skořepovou důstojněji?
Ano, zasloužila si rakev na jevišti, čestnou stráž a potlesk plného divadla vestoje
98,4 %
Ne, rozloučení ve foyer Národního divadla stačilo
1,6 %
Celkem hlasovalo 56940 čtenářů.

Reklama

Další články

Načítám