Hlavní obsah
Článek

Letošní vánoční svátky prožívá Andrea Růžičková (39) velmi netradičně. Herečka, známá pod svým dívčím příjmením Kerestešová, vyrazila se svým manželem Mikolášem Růžičkou s neziskovou organizací Bez mámy do Afriky, a to konkrétně do města Mahango v Tanzanii. Zde organizace buduje centrum pro sirotky.

Jejich posláním je zabezpečit opuštěným dětem základní životní potřeby jako střechu nad hlavou, zdravotní péči a vzdělání. Mnoho dětí žije na ulicích, odkázáno na to, co jim kolemjdoucí poskytnou. 
Pětičlenný tým odcestoval do Afriky již před týdnem.

„Koordinátorka Michaela Gongolová nás s manželem oslovila na spolupráci jako dobrovolníky. Ani chvíli jsme neváhali. Mým cílem je pomocí fotografie dokumentovat běžný život sirotků. Organizaci Bez mámy chceme dostat do povědomí lidí, kteří jsou ochotni pomáhat rozvojovým zemím, případně se chtějí stát dobrovolníkem. Jsem tady s Mikolášem, který tady každý den pracuje manuálně. Momentálně se dokončují stavební práce budovy pro dívky. V úmyslu máme také zde zasadit strom, což je vzhledem k charakteru půdy náročné," říká herečka a fotografka Andrea Růžičková.

„Tato zkušenost je nepřenosná, každý den tady je pro mě plný emocí. Je to pravý opak blahobytu a nadbytku. Díky tomu je zde ale také prostor na nový pohled na život. Myslím, že si tady pomáháme navzájem. My dětem hmotně a ony nám duchovně. Jsou to výjimečné Vánoce, které zůstanou asi navždy v našich srdcích,“ popisuje Růžičková.

Z nevšední zkušenosti je nadšený i Mikoláš. „Být dobrovolníkem je skvělá zkušenost, jak pochopit problematiku, souvislosti a systém zdejšího života. Když je člověk tady, je schopen mnohem lépe pochopit, jak funguje pomoc v praxi," dodává hudebník.

Manželé Růžičkovi, kteří si řekli ano letos na konci srpna, mají v plánu i pár dní odpočinku. Rádi by se podívali na safari nebo na ostrov Zanzibar, ale Afrika je nevyzpytatelná, takže jsou oba připraveni i na variantu, že zůstanou celý měsíc v Mahangu.

Reklama

Další články

Načítám