Hlavní obsah
Článek

O Vánocích si Pavla Šporcla většinou představujeme, jak hraje koledy během adventních koncertů. Pravdou je, že jeden z nejznámějších českých virtuosů nenechává přípravu štědrovečerní tabule jen na manželce Báře Kodetové a dcerách, ale aktivně se vrhá například na pečení cukroví.

Během našeho posledního setkání nám Pavel Šporcl prozradil, jak vypadá jejich Štědrý den. „Máme rádi tradiční Vánoce a snažíme se je našim dětem zprostředkovat. Trávíme je s rodinou u nás ve mlýně v Posázaví, kde je kouzelná atmosféra. Večer lijeme olovo, posíláme skořápkové lodičky, krájíme jablíčka. Místo kapra večeříme lososa. A hlavně hrajeme a zpíváme koledy. Sejdeme se okolo klavíru, holčičky se svými hudebními nástroji a z plných plic hudbou oslavujeme. Bez tohoto rituálu k nám totiž Ježíšek nepřijde,” nechal se slyšet Šporcl.

V kuchyni ale nezáří hudebník pouze o Vánocích, v průběhu roku kouzlí například chleba. „Peču. Kdysi jsem dělal jen jednoduché švestky zabalené ve slanině... poslední dva roky ale peču chléb. Rozhodl jsem se, protože chci vědět, co přesně jím. A zjistil jsem, že mě to i baví! Proto peču celozrnný chléb. Často ingredience obměňuji, naházím do těsta různá semínka, kus brambory, čočku, ořechy,” řekl Pavel, který si při kynutí těsta krátí čas hrou na housle: „Krásně nám to pak utíká.”

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám