Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Slovenskou herečku Judit Bárdos u nás už známe, a to díky režisérce Andree Sedláčkové, která ji obsadila do hlavní role svého snímku Fair Play. A v Česku Judit zůstává činná i nadále. Nedávno z České televize přišla zpráva o chystaném seriálu Svět pod hlavou, kde si Bárdos zahraje po boku Ivana Trojana a Václava Neužila, a objeví se také v Bohémě, ‚televizním románu na motivy života českých filmových legend‘ z pera Terezy Brdečkové (režie se ujal Robert Sedláček).

Divák se v Bohémě setká s postavami jako Oldřich Nový (Saša Rašilov), Vlasta Burian (Vladimír Javorský), Jaroslav Marvan (David Novotný), Miloš Havel (Jaroslav Plesl), Otakar Vávra (Pavel Batěk) a dalšími. Bárdos pak ztvárňuje jedinou smyšlenou postavu - Lili Krallovou, pražskou Němku, jejíž osud má připomínat život Nataši Gollové.

„Zahrát si tuto postavu byla pro mě opravdu výjimečná zkušenost. Našla jsem v ní totiž několik paralel k vlastnímu životu. Je stejně jako já herečka a je to také člověk s dvojí národní identitou - stejně jako já (Bárdos má slovensko-maďarské kořeny). Kromě toho mě nesmírně bavila hravost a barevnost, kterou mi tato postava nabídla,“ říká Judit.

Děj šestidílného seriálu, jenž začíná v období před Mnichovskou dohodou a končí v roce 1953, nastiňuje producent Jan Štern: „Málokdy v našich dějinách se skupina lidí pohybovala na tak tenké hranici mezi slávou a blahobytem na jedné straně a koncentrákem, mučením a smrtí na straně druhé. Dnes už legendární herci tehdy byli vystaveni obrovskému tlaku ze stran nacistických a později komunistických vládců. Někdo to přečkal se ctí, jinému to zlomilo charakter. Bohéma je příběhem o srážce moci s kumštem.“

„Bohéma by měla pomoci odpovědět na otázku, jak je možné, že se jedna země a jeden národ za pouhých patnáct let tak strašně změní z hrdé demokracie v ustrašenou totalitní společnost,“ doplňuje autorka scénáře Tereza Brdečková.

První díl ČT odvysílá 15. ledna.

Reklama

Další články

Načítám