Hlavní obsah
Článek

V pohádce Tři veteráni to byla zlá, namyšlená, panovačná princezna, které za trest přičarovali dlouhatánský nos. V reálu je to milá dáma, která už dávno pověsila herecké řemeslo na hřebík. Víte ale vůbec, že právě ona hrála ve Vesničce mé střediskové sekretářku ředitele, která Otíkovi přinese rohlík?

Vida Skalská, která se provdala a nyní nosí příjmení Neuwirthová, si při natáčení pohádky užila své. Z hodin lepení frňáku na obličej měla zničenou kůži. A nabídli jí za to minimální honorář.

„Bylo to šestnáct set Kčs. Oni mi pak trošku přidali, protože když pan Hrušínský viděl, jak mi ten nos lepí tím mastixem, který ničil kůži, a dělali to hodinu, tak šel se mnou za produkčním a chtěl, aby mi přidali. Že prý za ty peníze by jim to nikdo nedělal,“ vybavuje si Vida, která na place strávila deset dní a setkala se se spoustou hereckých legend.

K roli se dostala náhodou. Tvůrci princeznu hledali zoufale dlouho, až na konkurs dorazila exoticky vyhlížející Vida a bylo vymalováno. „Když jsem tam přišla já s orientálním vzhledem a očima daleko od sebe, tak pan Zdeněk Svěrák volal panu Oldřichu Lipskému s tím, že Bosanu už našli,“ zavzpomínala pro Blesk Vida.

Nos byl při natáčení dlouhý asi dva a půl metru, měla k němu dva asistenty s pruty a vlascem.

„Jeden z nich nos držel uprostřed a druhý na konci. Kam jsem se hnula, všude museli se mnou. Jen když jsem šla na toaletu, nos jsem si přehodila kolem hlavy,“ říká se smíchem žena, která se nyní živí prováděním turistů po Praze. Kromě toho má dětské divadlo Feigele při židovské obci.

Dodnes ji lidé k jejímu překvapení poznávají, a dokonce kvůli tomu měla protekci ve frontě u celníků na letišti. Další vlna zájmu možná přijde po Štědrém dnu, kdy snímek dává ČT1.

Reklama

Další články

Načítám