Hlavní obsah
Článek

Záměr vést trasu nového ropovodu Dakota Access přes rezervaci indiánského kmene Sioxů v Severní Dakotě po dlouhém dohadování smetl ze stolu americký prezident Barack Obama a jeho ministři. Prezidentovo odvážné rozhodnutí ocenili nejen původní američtí obyvatelé a ekologové, ale i spousta amerických celebrit. Oslavit po svém se rozhodl tento krok i jeden ze ‚zlobivých‘ hollywoodských hvězd Josh Brolin.

Osmačtyřicetiletý herec z filmů Tahle země není pro starý, Muži v černém 3, Everest či Milk, za který byl i nominovaný na Oscara, na svůj Instagram poslal svou nahou fotku na skále, na které zdvihá ruku k nebi. Brolin ještě přidal komentář: „Slavím zachování skály spolu s hashtagy #Chraňme nedotknutelné #pokora #skutečný život.“

Ropovod vedoucí přes čtyři americké státy za v přepočtu 96 miliard korun má na bezmála 1900 kilometrovém úseku spojit Severní Dakotu s Illinois. Projekt je téměř hotový, zbývala pouze sporná část, která vedla přes zdroje pitné vody zásobující indiánskou rezervaci Standing Rock. Obamovo rozhodnutí ale ještě může zvrátit budoucí prezident Donald Trump, který se už v minulosti vyslovil, že by trasu v původním plánu ponechal.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám