Hlavní obsah
Článek

„Co jsem komu udělal, že jsem si zasloužil takový konec?“ Přesně taková byla jedna z posledních vět nedávno zesnulého herce Františka Peterky (†94), představitele Krakonoše a hromotluka, který hrál v mnoha dnes již nesmrtelných komediích. Krátce před smrtí se totiž dozvěděl, že mu zbývá jen několik dní života, protože mu rakovina požírá celé tělo.

Tohle tajemství vyšlo najevo na pohřbu herce, prozradila ho exmanželka Peterky Miluše Holomková, jež se o bývalého chotě do posledních chvil se synem Michaelem starala.

„Asi před třemi týdny řekli synovi, že Františkovi zbývá jen pár dní nebo týdnů života, protože měl rakovinu v celém těle. Smrt pro něj byla vysvobozením. Pan doktor říkal, že v tomhle věku a s touhle nemocí se nedá už nic dělat,“ uvedla Holomková. Na rakovinu přišli podle ní lékaři až v hospicu, kam se herec přestěhoval v létě, a Peterka prý dostával bolest tišící morfium.

Podle ní herec nebyl jako manžel vždy skvělý, ale tolik trápení a bolesti v posledních patnácti letech si prý nezasloužil. „Hladila jsem ho po tváři a držela za ruku. Jeho poslední slova byla: ‚Tenkrát jsme byli takový zamilovaný‘“, svěřila se Blesku exmanželka Peterky.

Toho na poslední cestu do libereckého krematoria přišli vyprovodit kolegové z tamního divadla, častá herecká partnerka Iva Janžurová nebo jeho velká podporovatelka Lucie Bílá ale nedorazily, obě měly pracovní povinnosti.

Reklama

Další články

Načítám