Hlavní obsah
Článek

Smrt Františka Peterky (†94) i přes jeho úctyhodný věk zasáhla snad celou filmařskou obec. A nejen ji! Pro představitele převážně vtipných hromotluků smutní všichni jeho kolegové. Prý by se snad nenašel nikdo, kdo by na něj pamatoval ve zlém!

Krkonoše pláčou pro zesnulého Františka Peterku, smutní i donašečka sojka a hlavně hercovi kolegové.

„To byl tak sympatický člověk! Točil jsem s ním asi tři filmy. Nejvíc ze všeho si vzpomínám na to, když jsem ho v Jáchymovi povalil při judu na zem a podával jsem mu ruku, a on se bál, že s ním něco budu ještě provádět. Vyhrklo z něj: ‚Nebudeme se pouštět do větších akcí!‘. Ta věta je už nesmrtelná, používáme ji v rodině, převzali ji lidé po celé republice, také ji často říkají kameramani při natáčení filmů. A to bych mu chtěl popřát do hereckého nebe. Až se tam sejdeme, tak abychom se nepouštěli do větších akcí,“ uvedl pro Super.cz Luděk Sobota.

„Ne, ne. Vážně? To mě moc mrzí. František Peterka byl milý, příjemný, moudrý a jako kolega zlatý člověk. Je mi to moc líto, ale vím, že se hodně trápil, že už na tom byl zdravotně špatně. Bylo to pro něj možná vysvobození. Ať tam nahoře pozdravuje mého tatínka a mou maminku,“ smutnila Dagmar Patrasová. Ta se s Peterkou potkala například v seriálu Arabela, kde se mužný herec ukrýval za maskou Fantomase. Ve stejném díle s ním hrál i Ladislav Županič.

„Aha. Tak to zase odešla legenda. Měl smůlu napřed s tou nohou, pak ho srazilo auto, pak další věci. Možná by tu byl do sta, kdyby neměl tolik zdravotních problémů. Byl to báječnej chlap, měl obrovský smysl pro humor, prostě výborný člověk. S Radoslavem Brzobohatým to byl největší chlap českého filmu a divadla. Měl jsem ho hrozně rád,“ zavzpomínal Županič.

„Opravdu zemřel? To je škoda. V poslední době odchází hrozně moc fajn lidí. Pro mě to byl především Fantomas z první Arabely. Na scény s ním si pamatuji velmi intenzivně. Pan Peterka byl člověk s velkým nadhledem a humorem a mám na něj jen ty nejlepší vzpomínky. Byl ve velké pohodě, měl výborný smysl pro humor a šlo o jednoho z mála chlapů českého filmu. Těch přirozených chlapáků jsme nikdy zas až tak moc neměli,“ vybavil si zase představitel Honzíka Ondřej Kepka.

Ve kterém z titulů jste měli Františka Peterku nejraději?
Přežil jsem svou smrt
1,4 %
Dáma na kolejích
1,2 %
Krkonošské pohádky
67,5 %
Jáchyme, hoď ho do stroje!
3,1 %
Hodíme se k sobě, miláčku?
1,5 %
Zítra to roztočíme, drahoušku..?
25,3 %
Celkem hlasovalo 45559 čtenářů.
Související témata:

Reklama

Další články

Načítám