Hlavní obsah
Adam Chromý
Článek

Už v sobotu budou v pražském Hudebním divadle Karlín vyhlášeni vítězové letošního ročníku ankety Český slavík Mattoni. Nominace překvapí především Anetu Langerovou (37), která na předních příčkách žebříčku figurovala už od roku 2004.

Český hudební šoubyznys má sice své oblíbené stálice, ale hlasování fanoušků může být nevyzpytatelné. Mezi šesticí nominovaných zpěvaček letos dle očekávání nechybí Lucie Bílá (57), která nedávno kvůli zdravotním komplikacím zrušila koncerty v O2 aréně. V sobotu se ukáže, nakolik tato nepříjemnost ovlivnila anketu. Nahradit ji může Lucie Vondráčková (44), Ewa Farna (30), Monika Absolonová (47) či Anna K (59).

Aneta Langerová je jedinou zpěvačkou, jíž se v novodobé historii Slavíka podařilo Lucii Bílou sesadit z trůnu. A to dokonce dvakrát (2005 a 2006). V první šestce figurovala až do loňského roku, ale letos ji mezi elitou nahradila Marta Jandová (49), jíž určitě pomohla show Tvoje tvář má známý hlas.

Favoritem mezi zpěváky je už půl století Karel Gott (†80), s nímž do nominací pronikl i jeho dřívější pokořitel Tomáš Klus. K nejpopulárnějším zpěvákům patří i Michal David a Richard Krajčo. Nečekaný úspěch z loňského roku zopakoval Tomáš Ortel a novým jménem v anketě je Joakim Brodén. Švédsko-český zpěvák z nominací vystrnadil Daniela Landu.

Nováčkem mezi šesti nejlepšími kapelami je formace Slza. Loňský Objev roku se utká se skupinami Kabát, Chinaski, Kryštof, Olympic a Ortel. Šanci v kategorii Slavíci bez hranic mají slovenské kapely Elán, Horkýže slíže a No Name.

Během slavnostního večera dojde i na vyhlášení kategorií Nejstreamovanější česká skladba na internetu, Český slavík Mattoni Hvězda internetu a Nejoblíbenější píseň posluchačů Rádia Impuls. Fanoušci mohou stále vybírat Objev roku, který vzejde z této trojice: Pekař, Sebastian a Thom Artway.

Sobotní ceremoniál bude moderovat Ondřej Sokol. Na udílení Českých slavíků živě zazpívají Lucie Bílá, Ewa Farna i skupiny, Kabát, Jelen a Slza. Největším lákadlem pro diváky TV Nova bude společné vystoupení Mariky Gombitové s Mirem Žbirkou.

Reklama

Další články

Načítám