Hlavní obsah
Článek

I když se snažili co nejvíc potlačit veřejně vyřčenou kritiku proti současnému prezidentu Miloši Zemanovi, akce Festival svobody na pražském Václavském náměstí se 17. listopadu hodně nesl v duchu tichého protestu proti hlavě státu. A nechyběly ani celebrity! Hlasujte o jejich účasti v anketě na konci článku!

Akce byla naplánovaná hned poté, co se 28. října na Staromáku sešly desítky tisíc lidí, kteří tehdy prý slavili státní svátek, ve skutečnosti chtěli ale hlavně dát najevo nesouhlas se Zemanem nejen kvůli kauze Brady. Tentokrát přišly ještě větší krycí manévry, ale marně. Vždyť jedním z organizátorů od začátku byla Kroměřížská výzva, která hledá vhodného protikandidáta Miloši Zemanovi pro příští prezidentské volby.

A i vůči hlavě státu ostře kritické transparenty na akci vypovídaly o všem. Jen lejno s jeho podobou tentokrát chybělo.

Někteří lidé mají zkrátka pocit, že když naši vrcholní představitelé v čele s prezidentem „podlézají“ Číně, nebo v Zemanově případě údajně i Rusku, vrací nás to o desítky let zpátky. A dávají hlasitě najevo nesouhlas s tím, co se jim nelíbí.

„Zdá se nám, že demokratické principy a hodnoty jsou dnes příliš často zpochybňovány či obětovávány,“ píše se na webu akce.

Součástí akce byl i Koncert pro budoucnost, během něhož zpíval neuvěřitelně falešně zpívající Jaroslav Hutka, pěli například i Barbora Poláková (40), Michal Hrůza, Laura a jeji tygři, Michal Pavlíček, Matěj Ruppert, Zrní, Vypsaná fiXa nebo N.O.H.A. Mezi řečníky se předem přihlásili třeba Olga Sommerová, Jiří Menzel (†82), Bolek Polívka (74), Jiří Mádl (37), Břetislav Rychlík, bratr Václava Havla Ivan se svou paní Dagmar Havlovou a mnozí další. Báli jsme se o Emmu Smetanu. Akci moderovala i na ní zpívala, takže jsme měli pocit, že z té zimy snad předčasně porodí.

Festivalu svobody ten navštívilo nejvíce lidí. Objevilo se mnoho jiných shromáždění, třeba naopak na podporu Miloše Zemana (zde zazpíval tvrdá slova vůči politikům kontroverzní Tomáš Ortel), proti akci na Václavském náměstí měly ale mizivou návštěvnost.

Mají podle vás umělci co mluvit do politiky?
Ano
28,2 %
Ne
70,8 %
Jedině když mají stejný názor, jako já
1 %
Celkem hlasovalo 53251 čtenářů.

Reklama

Další články

Načítám