Hlavní obsah
Článek

Když jsme se potkali s Pavlem Křížem na křtu soundtracku k filmu Muzzikanti, v němž ztvárnil hlavní roli, vypadal neskutečně mladistvě. Mnohem lépe než v posledních Básnících, o postavě Adolfa Hitlera v Lídě Baarové ani nemluvě. A to přitom hrál stárnoucího rockera ošlehaného životem.

Když jsme viděli plakát na Muzzikanty, nevěřili jsme vlastním očím, že vypadáte o 30 let mladší než váš hrdina ve filmu. Jak je to možné?

Tak on musel být rocker, semletý životem. Nemůže to být žádný pohlednicový chlapec. A na plakátě vypadá všechno jinak, třeba i než v tom filmu.

Vy ale teď vypadáte opravdu velmi dobře...

Myslím si, že zdání klame.

Neměl jste třeba teď víc času odpočívat?

To určitě ne. Naopak, mám teď hodně práce. Natáčím v Brně s Jiřím Strachem pokračování Labyrintu, pak další projekt Inspektor Max s Jiřím Chlumským v Bratislavě. Takže je toho víc než dost.

A ty trasy mezi Prahou, Brnem a Bratislavou po D1 dáváte sám?

To ne, sám nejezdím, to už bych nedal. Produkce se o mne naštěstí postarají.

Ve filmu Muzzikanti jste si zahrál stárnoucího rockera. Co vás na tom bavilo?

Na rockové muzice jsem vyrůstal. Ale hlavně mě na tom bavilo, že jsem nic takového ještě v životě nedělal. To je pro mne zajímavé, protože je to vždycky výzva. Zkusit si něco úplně jiného.

Faktem je, že během dvou let jste točil role Štěpána Šafránka, Adolfa Hitlera a teď rockera Izziho. Jaké to je, přeskakovat z jedné do druhé?

Náročné to samozřejmě je, ale zase jsou to tak nádherné příležitosti, že to stojí za to. Každá ta postava je úplně jiná a v tom je ta náročnost.

Muzzikanty režíroval Dušan Rapoš, muž Evy Vejmělkové, vaší lásky Píšťalky v Básnících. Potkali jste se na place?

Jen na jeden den, kdy tam Eva byla. Bylo to milé setkání, protože jsem ji dlouho neviděl. Tak jsem byl rád.

A objevíte se i v nějaké společné scéně?

V jednom společném záběru, když se na sebe podíváme přes okno.

Zato jste tam měl jiné, mladší herecké partnerky. Jaké to bylo s nimi hrát?

Myslím, že nezáleží na tom, jestli jsou mladé, nebo starší. Moje hlavní partnerka Michalina je skvělá herečka, je opravdu velmi talentovaná.

Už jsme ji ostatně mohli vidět i v hlavní roli filmu Já, Olga Hepnarová. Ona je ale Polka, jak jste si rozuměli?

Mimo plac jsme spolu mluvili anglicky, bylo to pro nás pro oba jednodušší. Na place mluvila polsky, bude nadabovaná, ale nevím kým. Česky rozumí, ale mluvit by asi nemohla. Musela by na to mít daleko větší přípravu.

Vy jste zase dabovaný při zpěvu, rockerem Romanem Izzim Izaiášem, podle něhož se vaše postava i jmenuje. Jak se vám líbí muzika jeho kapely Doga?

Líbí se mi to moc. Tedy to, co je v tom filmu, se mi líbí. Tedy neznám celý jejich repertoár, ale co jsem slyšel, to sedí dobře.

Sám jste poslouchal jakou muziku?

Byl jsem spíš na zahraniční kapely, na kterých jsem vyrůstal, jako Led Zeppelin, Deep Purple, Guns N' Roses, Aerosmith. Všechno možné. Tenhleten druh muziky se mi moc líbí. Ale na koncerty nechodím.

Izzi si dělal legraci, že se bál, zda mu po natáčení vrátíte jeho koženou vestu, anebo to byla pravda?

Já si tu roli rád zahraju, ale pak ji vracím, i s tím kostýmem.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám