Hlavní obsah
Článek

Pravděpodobně poslední pamětnice epochy, kdy filmy ještě nedoprovázel zvukový záznam, skonala ve svém domě v Los Angeles ve věku úctyhodných 106 let. Lupita Tovar byla velkým vzorem pro svou dceru i vnuky, kteří se také prosadili ve filmovém průmyslu.

Mexická herečka odstartovala kariéru v němých filmech, kde nebyl její španělský přízvuk překážkou. Dokázala však uspět i poté, co kinematografie dospěla do zvukové éry. Lupita dostala příležitost zahrát si v adaptaci Draculy z roku 1931. V Hollywoodu tehdy kromě její španělské verze vznikl i totožný anglický film, v němž si zahrál Bela Lugosi.

Rok po svém hereckém triumfu se Lupita provdala za producenta Paula Kohnera, díky němuž se dostala mezi hollywoodskou elitu. Muž, který se narodil v českých Teplicích ještě v době, kdy byly součástí Rakouska-Uherska, patřil k nejvlivnějším osobnostem filmového průmyslu a spolupracoval s tehdejšími největšími hvězdami včetně Grety Garbo či Billyho Wildera.

Jméno Lupita Tovar dnes znají už jen filmoví historikové, ale její odkaz nadále šíří talentované potomstvo. Na hereckou dráhu se dala i její dcera Susan Kohner. Čerstvě osmdesátiletá dáma, která byla v roce 1960 nominována na Oscara za vedlejší roli ve filmu Imitation of Life, má stejně jako její maminka tuhý kořínek. Lupita musela být hrdá i na své vnuky, jimiž jsou bratři Chris a Paul Weitzovi. Ti jako režiséři a scénáristé stojí za filmy Prci, prci, prcičky, Jak na věc či Zlatý kompas.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám