Hlavní obsah
Článek

Dle statistik Státního zdravotního ústavu (SZÚ) bylo v roce 2015 zaznamenáno 413 případů invazivních pneumokokových onemocnění (IPO). Ze statistik zároveň vyplývá, že v kategorii dětí do 2 let byla zaznamenána 20% smrtnost.

Pneumokoky se v populaci vyskytují poměrně běžně. Infekce se šíří kapénkami z dýchacích cest při kašlání, kýchání nebo mluvení. Ve větší míře jsou to méně nebezpečná, zato častá a nepříjemná onemocnění jako záněty středního ucha,  průdušek či zápal plic. U malých dětí se nejčastěji setkáte se zánětem středního ucha. Roční počet případů v ČR je v desítkách tisíc. Nejtěžší formou pneumokokového onemocnění je zánět mozkových blan (meningitida). Ta může zanechat na zdraví dítěte trvalé následky, nejčastěji se jedná o hluchotu s celkovým narušením psychomotorického vývoje.

Ačkoli jsou vakcíny proti IPO hrazeny zdravotními pojišťovnami, klesá proočkovanost dětí proti pneumokokům. Podle odborníků přitom vysoká proočkovanost pomáhá chránit celou populaci.

GlaxoSmithKline, s.r.o.,Hvězdova 1734/2c,Praha 4,ČR,tel.:222 001 111;e-mail.:cz.info@gsk.com; www.gsk.cz CZ/SYN/0036/16  Schváleno 11/2016

Autorem článku je GSK.

Další články

Načítám