Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Z umělců dostali letos na Pražském hradě státní vyznamenání pouze tři: Juraj Jakubisko, Jan Kačer a Daniel Hůlka (55). Poslední jmenovaný se dočkal bouřlivé kritiky (podle mnohých dostal vyznamenání jen kvůli přátelství s prezidentem Zemanem). Radost si ale nenechal zkazit a předávání ocenění si užil, přestože mu prý kvůli tomu údajně vyhrožovali smrtí. Proti ostatním, kteří za sebou mají celý život práce, nikdo naopak ani nemukl. Herec, pedagog a režisér Jan Kačer nyní poprvé prozradil, proč na Hrad nepřišel. Měl strach z veřejného odsouzení! Hlasujte v anketě na konci článku.

I když hradní kancléř při ceremoniálu prohlásil, že se docent Jan Kačer udělování nemohl zúčastnit, nebyla to pravda. Nechtěl. A hned z několika důvodů: kvůli osobě prezidenta, kvůli tlaku veřejnosti i pocitu, že jsou tu jiní, kdo by si ho zasloužili.

„Nedostal jsem vyznamenání od pana prezidenta, dostal jsem státní vyznamenání. Měl jsem dilema, jestli ho přijmout, ale asi z jiného důvodu, než si pánové myslíte. Nebyl jsem si úplně jistý, proč ho mám dostat,“ vysvětloval na Frekvenci 1 v pořadu dua Těžkej Pokondr.

Kačer uvedl, že byl na oceňované vytvářen velký tlak poté, co nastala kauza s neudělením vyznamenání Jiřímu Bradymu. Zároveň ale naznačil, že nebyl nadšený ani chováním čelných politických představitelů (patrně především Miloše Zemana).

„Jsem podivná figura, která nikam moc nepatří, bál jsem se, že bych se mohl stát předmětem nějaké manipulace. Ať už z jedné strany, nebo z druhé. A to jsem nechtěl,“ přidal Jan Kačer další důvody pro své těžké rozhodování.

Asi by původně řád opravdu odmítl, ale protože nese jméno Masaryka, připadalo mu, jako by šlo i o znevážení prvního československého prezidenta.

Názory na to, zda má vyznamenání převzít, se v rodině i u jeho přátel různily. „Nejvíc mi poradil můj báječný kamarád Josef Somr, který zabručel: ‚No dovol! Je to přece tvoje vyznamenání, kdo ti to dává, to je druhotné!‘ Mám tři dcery, Adélka, která je herečka, se bála, aby to nevypadalo, že se tam chce zviditelnit, proto tam šly zbývající dvě. Díval jsem se na to doma v pyžamu v televizi a měl jsem z toho docela vlídný pocit,“ dodal uznávaný herec, který se prý naštěstí nesetkal s žádnými negativními ohlasy.

Kdo si podle vás státní vyznamenání zasloužil víc?
Herec a režisér Jan Kačer
91,9 %
Zpěvák Daniel Hůlka
8,1 %
Celkem hlasovalo 25349 čtenářů.

Reklama

Další články

Načítám