Hlavní obsah
Článek

Každý si o Zdeňku Troškovi (70) může myslet, co chce, nelze mu ale upřít, že tenhle režisér je spolehlivá mašina na peníze. Jeho snímky vydělávají obrovské částky, a prakticky se nestává, že by filmy, pod nimiž je podepsaný, nebořily statistiky návštěvnosti kin. Trilogie Slunce, seno… a Babovřesky u diváků i po letech bodují, poslední jeho filmový počin Strašidla ale odešel z kin s pořádnou ostudou. Co na to režisér říká? Hlasujte také v anketě na konci článku.

Celkem směšných 76 tisíc platících diváků stihl film s Terezou Kostkovou a Nelly Řehořovou v hlavních rolích nasbírat během pěti týdnů, kdy se stihl udržet v žebříčku dvaceti nejnavštěvovanějších snímků. Takový počet zvládne ale i lehce nadprůměrný dokument, takže to vůbec není lichotivé. Proč k tomu došlo?

„Stala se nám nepříjemná věc. Bylo anoncováno, že to je pohádka pro dětičky. Přitom je to normální komedie ze současnosti s pohádkovým motivem. Distributor ji nasadil přes den, dopoledne a po obědě. A šlo to do kin osmnáctého srpna, když začínalo krásné léto. Teploty čtrnáct dní přesahovaly třicet stupňů. Ukažte mi blázna, který by si šel sednout v poledne do biografu? Všichni byli u vody,“ myslí si Troška.

Ten má smlouvy postavené tak, že dostane předem pevně daný honorář a k tomu procenta ze zisku. Kdyby Strašidla byla populární třeba jako první Babovřesky, mohl vydělat až milióny navíc. Takhle jako by o ně přišel.

„To je pravda. Říkal jsem jim, ať to dají na podzim, až bude blbé počasí a všichni budou doma, pak by chodili. Neposlechli mě,“ krčí rameny režisér, který pevně věří, že jeho nově chystané filmy, klasická jihočeská pohádka a komedie ze současnosti, uspějí u diváků mnohem více.

Související témata:
Návštěvnost

Reklama

Další články

Načítám