Hlavní obsah
Článek

Zdeněk Troška (70) umí zvládat desítky hašteřivých babek na place při natáčení komedií, zkuste mu ale dát do ruky nějaký potenciálně nebezpečný nástroj, jako třeba kladivo, a je ohrožen nejen život jeho, ale i váš! Tak aspoň známý režisér hovoří o svých schopnostech dělat něco horními končetinami.

„Kdybych neuměl režírovat, rukama se neuživím, ale hubou určitě. Ukecám všechno na světě,“ směje se Troška. Je to možná až k nevíře, ale o tom, že bude režisérem, snil už odmalička, žádnou jinou představu o své budoucí profesi nikdy neměl.

„Chtěl jsem být od páté třídy filmovým režisérem. Všichni se smáli, ťukali si na čelo, doufali, že z toho vyrostu. Nevyrostl. Okamžitě jsem šel do knihovny, vypůjčil jsem si všechny knihy týkající se filmování a výroby filmu. Uvědomil jsem si, že když budu dělat tuhle profesi, žádnou chemii, fyziku a matematiku k životu potřebovat nebudu. Dnes už vím, že jsem nic z toho opravdu nepotřeboval,“ řekl Super.cz Zdeněk, jehož maminka se z rodičovských sdružení vracela naštvaná, protože si prý okolí myslelo, že má doma blázna.

Rodiče poměrně brzy polevili, protože k Vánocům dostal kameru na osmimilimetrový film, kterou si mohl začít plnit své sny. „Natáčeli jsme po lesích s kamarády v Hošticích pohádky. Babička říkala, že zase někde blázním po lesích s kamerou. Později na FAMU jsem pak jako ročníkové cvičení natočil grotesku ‚Přijedou k nám z Vídně‘. Hrály mi tam celé Hoštice. Tenkrát mi tam účinkovali zadarmo, takže když jsem začal natáčet Slunce, seno, jahody, musel jsem to sousedům a sousedkám odvděčit tím, že jsem jim zaplatil,“ vzpomíná Troška.

Toho jsme potkali na křtu knížky Vychytávky Ládi Hrušky podle stejnojmenného pořadu televize Prima. Dílu spojenému s kuchtíkem a kutilem byl za kmotra. „Zkoušel jsem něco vyrobit, ale žádná sláva. Vařit, to ano, ale abych něco opravil, to ani náhodou. Pila, kladivo, šroubovák, to jsou v mé ruce vražedné zbraně. Nebo dokonce sebevražedné,“ dodal se smíchem rejža komedií a pohádek.

Reklama

Další články

Načítám