Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Bývalá německá herečka Luise Rainer (101), která má na svém kontě desítky filmů pro pamětníky, je i vzhledem ke svému úctyhodnému věku neskutečně vitální a usměvavá. Postarší dáma, jež byla první ženou, která získala za svou kariéru dva Oscary, sice svou největší slávu prožila v meziválečném období, ale i dnes má řadu obdivovatelů a fanoušků, což bylo znát i na letišti během jejího odletu z letiště v Londýně. Herečku obklopili lidé, kteří si přáli získat od této legendy autogram.

Luise Rainer se narodila v lednu 1910 ve Vídni, jako dítě se s rodiči přestěhovala do Německa, kde ji v pouhých 16 letech v herecké škole objevil režisér Max Reinhardt. Pod jeho vedením se později i nadále umělecky rozvíjela. Nejdříve se ukázala v několika německých divadelních představeních a filmech. V roce 1935 se přesunula do Hollywoodu, kde se stala hvězdou první kategorie. Často pak byla přirovnávána ke Gretě Garbo.

Její první velkou filmovou příležitostí byl film Escapade z roku 1935, o rok později však přišel opravdový úspěch s muzikálem Velký Ziegfeld, za nějž si Rainer odnesla Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli. O rok později cennou sošku získala znovu, a to za snímek Dobrá zem. Takového úspěchu se v historii dočkala už jen Katherine Hepburn, jež dostala Oscara v letech 1968 a 1969.

Rainer však brzy čekal strmý kariérní pád. Po těchto dvou obrovských úspěších přišel už jen životopisný film o Johannovi Straussovi s názvem The Great Waltz (1938), ale následně se jí už nepodařilo získat velkou roli. Musela se spokojit s několika komerčními snímky nevalného úspěchu a menšími rolemi. Přesto Luise Rainer už nikdy nikdo nevezme, že se stala první držitelkou dvou Oscarů v historii.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám