Hlavní obsah
Článek

I letos Česká televize připravila speciální vánoční pohádku pro neslyšící děti - jmenuje se Nepovedený čert a je příběhem o blonďatém modrookém čertovi Mikolášovi, který se narodil jiný, nezapadá mezi ostatní obyvatele pekla a nikdo ho nemá rád. Pohádku natočili neslyšící herci, ale díky dabingu Jiřího Dvořáka, Ondřeje Brouska ml. či Matouše Rumla si ji budou moci vychutnat všichni diváci.

„Naším cílem je nejen ukázat, že sluchově handicapovaní lidé dovedou skvěle hrát, ale také dokázat, že svět neslyšících a slyšících má k sobě blíž, než by se mohlo zdát,“ říká autorka scénáře Alexandra Vebrová. „I samotný námět pohádky úzce souvisí právě se světem slyšících a neslyšících. Přejeme si, aby nejen ty nejmenší, ale i dospělé přesvědčil, že je důležité mezi sebe přijmout i někoho, kdo úplně nezapadá a je trochu jiný,“ dodává.

„V minulém roce, kdy se vysílala historicky první pohádka ve znakovém jazyce, jsme byli překvapení, jak velký ohlas byl i od slyšících diváků. Je vidět, že tento projekt propojuje oba světy - slyšící i neslyšící,“ říká režisérka Nepovedeného čerta Alena Derzsiová.

Stejně jako loni se na natáčení podílel soubor Pantomima S. I. z Brna, který už řadu let vede Jindřich Zemánek.

Reklama

Další články

Načítám