Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Zemane, takhle ne! To jako by říkaly známé osobnosti v den státního svátku, když se zúčastnily alternativní oslavy vzniku republiky v Praze na Staroměstském náměstí. Vše se točí kolem událostí z posledních týdnů a neudělení státního vyznamenání přeživšímu z koncentračního tábora Jiřímu Bradymu prezidentem Zemanem. Na koncertu se objevila opravdu celá plejáda známých jmen! Hlasujte v anketě na konci článku.

Nechyběli ani Kamila Moučková, Ondřej Ruml, Miluše Šplechtová, Jana Plodková, Jan Hřebejk a mnozí další. Ty i ostatní účastníky spojil nesouhlas s údajnou privatizací prezidentského úřadu Milošem Zemanem, jenž měl podle nich oslavy státního svátku zneuctít, a chtěli tak vrátit vzpomínce pozitivní ráz.

Namísto plamenných projevů kritizujících Miloše Zemana (ten i řadu svých fanoušků rozčílil dopisem, jenž spolu s premiérem a předsedy obou komor parlamentu poslal do Číny prakticky s omluvou za setkání ministra kultury Hermana s dalajlámou a jenž kritikům připadal zbytečně ponížený) organizátoři slibovali spíš víceméně mlčenlivé sdílení myšlenek, jež všechny účastníky spojují.

To se tak úplně nepovedlo, přesto však bylo slavné pražské náměstí plné k prasknutí (odhaduje se, že zde mohlo být kolem deseti či dokonce patnácti tisíc lidí) a návštěvníci si poslechli nejen poselství ke vzniku republiky, ale také písničky.

„Prosím: oslavujme důstojně, s dobrou vůlí a s nadějí pro budoucnost. Dnes vlastně nastává i zkouška naší dospělosti,“ napsal k tomu dopředu Michal Horáček, který vystoupení moderoval a spolupořádal. Toho mluvčí prezidenta předem osočil, že tím zahajuje svou prezidentskou kampaň.

Hradu se akce moc nelíbila. Ještě aby, když právě té se místo udělování státního vyznamenání zúčastnila řada nejen známých lidí, ale i politiků, za něž se pak do Vladislavského sálu musela hledat náhrada, aby žádné místo nezůstalo prázdné.

Souhlasíte s osobnostmi ohledně kritiky prezidenta?
Ano
51,9 %
Ne
47,1 %
Nevím
1 %
Celkem hlasovalo 131682 čtenářů.

Reklama

Další články

Načítám