Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Vypadá to, že dny Jana Krause (70) na Primě jsou sečtené. Vše se točí kolem středy, kdy měl být odvysílán díl, v němž protestovalo padesát osobností proti prezidentu Miloši Zemanovi, navíc v něm byl rozhovor s Jiřím Bradym, mužem, jehož jméno je nejvíc skloňované ohledně pátečního udělování státních vyznamenání. Zatímco fanoušci moderátora mluví o cenzuře, televize naznačuje, že se jeho zaměstnanci zachovali neprofesionálně a nedodali jí materiál včas! Hlasujte v anketě na konci článku!

Prima se nařčení z cenzury brání a slibuje, že pořad odvysílá ve čtvrtek 27. října. Pravděpodobně však opravdu změněný, protože naznačuje, že se bojí pokuty. „Televize Prima by ráda odvysílala celý pořad tak, jak byl natočen. Podléhá však přísné zákonné regulaci televizního vysílání. Nelze vyloučit, že by úvodní část pořadu byla vyhodnocena Radou pro rozhlasové a televizní vysílání  jako porušení zákonné povinnosti objektivity a vyváženosti,“ sdělila mluvčí televize Jana Mrákotová.

Problém ale je, že dotyčná povinnost vyváženosti se týká jen zpravodajských a politicko-publicistických pořadů, ne zábavných, jako je Show Jana Krause. Zdroje z televize však tvrdí, že přesto už stanice byla kvůli pořadu popotahovaná ohledně dílu, který byl vysílán v době prezidentských voleb a v němž moderátor nepřímo vyzdvihl kandidáta Karla Schwarzenberga. Proto údajně ty nynější obavy z postihu.

Mluvčí také upozornila, že pořad mohl klidně včera již viset na internetu, ten si však obhospodařuje Jan Kraus sám. A na stránkách prý může být v nezkrácené podobě. V televizi má podle našich informací běžet díl, v němž má být pokrácený úvod.

„Jelikož poslední televizní vysílací verze byla od produkce SJK dodaná méně než dvě hodiny před vysíláním, nebylo možné v tak krátké době zaručit naplnění zákonné povinnosti objektivity a vyváženosti televizního vysílání,“ dodala mluvčí.

Uvidíme, zda to kritikům bude stačit. Televize Prima jimi bývá obviňována za své protiimigrační postoje a někteří si myslí i to, že jde příliš na ruku prezidentu Zemanovi. To podle některých lidí mělo být také pravým důvodem toho, že pořad nebyl nakonec odvysílán v plánovaném čase, a řeči o pozdním dodání materiálu, což tvůrci striktně odmítají, berou jako výmluvu.

„TV Prima právě neodvysílala Show Jana Krause. Společně s dalšími osobnostmi i s mojí kapelou jsme se v úvodu dílu vyjádřili k pátečnímu státnímu svátku a udělování státních vyznamenání a podpořili jsme pana Jiřího Bradyho a Daniela Hermana, kteří byli se mnou hostem pořadu. Máme obavu, že v médiích ubývá prostoru, kde se lze svobodně vyjádřit. Mrazí nás z toho,“ uvedla k tomu účastnice televizního protestu Anna K. JIní tvrdí, že Kraus už dopředu naznačoval, že asi bude za tento díl zakázán.

Pokud by šlo opravdu o cenzuru, další setrvání Krause na Primě je pravděpodobně nemožné. Právě zasahování stanice do pořadu a výběru hostů bylo podle něj důvodem, proč před lety utekl z České televize do soukromého sektoru.

Uvidíme, zda se situace uklidní a vysvětlí, nebo jde o začátek konce moderátora, který na Primě strávil šest let a jehož některé kroky byly i podle našich informací pro Primu občas břichabolné.

Co říkáte na pořad Show Jana Krause?
Líbí se mi
57,9 %
Už to není ono
7,2 %
Jan Kraus by měl skončit
34,9 %
Celkem hlasovalo 108463 čtenářů.

Reklama

Další články

Načítám