Hlavní obsah
Článek

Herec Jiří Mádl (37) už dva a půl měsíce bojuje s nepříjemnou nemocí, kvůli které prakticky nemůže vylézt z bytu, aby snad nikoho nenakazil. Musel tedy zrušit veškeré závazky, které měl.

„Bojuju dlouho s takovou nepříjemnou nemocí. Beru ji jako znamení, že se nemám ohlížet zpátky. Jsem doma s různými přestávkami devět týdnů, jmenuje se to Mycoplasma pneumoniae,“ vysvětluje herec a také režisér.

Mykoplazmová pneumonie neboli akutní zánět plic infekčního původu má pomalejší průběh než zápal plic, někteří pacienti trpí záchvaty kašle, u jiných zase postupem času přeroste nemoc do klasického těžkého zápalu plic s problémy s dýcháním. Občas se vyskytují také plicní embolie, záněty kloubů, mozku a mozkových blan, postižení periferních nervů nebo vyrážky. Obvykle se choroba léčí tři týdny antibiotiky, ještě několik dalších týdnů je pacient nosičem mikroba. Drtivá většina nemocných se vyléčí.

„Není to nic neporazitelného. Jen mě to chytlo v nesprávnou dobu,“ svěřil se Magazínu MF Dnes Mádl s tím, že si ale nemůže stěžovat na to, jak královsky se o něj stará přítelkyně.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám