Hlavní obsah
Článek

Charles Aznavour (87), nestor francouzského šansonu, který vyprodává sály už od konce druhé světové války, se s milióny svých fanoušků zdaleka neloučí, naopak. Nyní rozjíždí nové turné a vzkazuje: „Nikdy jsem nevyslovil slovo sbohem“.

Aznavour se narodil v Paříži arménským přistěhovalcům. Za svůj plodný život složil přes tisíc písní a zahrál si v 60 filmech. Na stará kolena se dal i do služeb diplomacie, když se před dvěma lety stal arménským velvyslancem ve Švýcarsku.

Své nynější turné zahajuje zpěvák ve středu v pařížské Olympii, tedy na pódiu, kde před 55 lety raketově odstartovala jeho kariéra. Velmi mu tehdy pomohlo, že po jeho boku tehdy stála publikem zbožňovaná Édith Piaf.

Šansoniér nemá obavy, že by náročnou šňůru, při níž odzpívá 21 koncertů, kvůli vysokému věku nezvládl. „Když si chci sednout, sednu si. Když potřebuji zpívat vestoje, zpívám vestoje,“ vysvětluje. „Neznamená to, že jsem bezmocný, musíte si prostě uvědomovat svůj věk,“ tvrdí podle agentury AFP.

„Má paměť se stále zhoršuje a zhoršuje, takže prostě řeknu publiku pravdu: v některých chvílích budu muset použít čtecí zařízení,“ říká upřímně. „Věci nekomplikuji, protože ani posluchači nejsou komplikovaní. Vždy jsem jim říkal všechno, včetně toho, že jsemj si nechal transplantovat vlasy,“ směje se.

Aznavour kromě nynějšího turné také připravuje k vydání své paměti a nové album písniček. „Lidé se mě často ptají, zda myslím na nějakou ženu, když píšu texty,“ svěřil se. „Ne. Nejprve myslím na krásu slov a námět pak přijde sám,“ prozradil.

„Za vše vděčím francouzské literatuře, jsem vášnivý čtenář, nakupuji enormní počet knih, nádherných knih, protože mám rád, když se mé ruce mohou dotknout něčeho tak krásného, co jen mé oči mohou vidět,“ dodal umělec, který se ani v necelých devadesáti nebojí zkoušet nové věci. „Mám nového muzikanta, který hraje na duduk,“ uvedl. Novou píseň doprovázenou touto tradiční arménskou flétnou už představil posluchačům.

Související témata:
Šanson

Reklama

Další články

Načítám