Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Herečka Jitka Smutná má za sebou pohnutý život. Není to tak dávno, kdy se rozvedla s manželem a začala žít s partnerkou Petrou Braunovou, z raného dětství má ale doživotní trauma: její otec byl notorik a své mindráky si vybíjel na rodině!

Její rodiče v euforii po válce vstoupili oba do komunistické strany, v padesátých letech ale prokoukli a hořce toho litovali.

„Na tátovi se podepsala doba, byl to strašně chytrý novinář. Myslím si, že po úmrtí Stalina a Gottwalda zjistil, že vlezl krokodýlovi do tlamy a pomáhal tou tlamou hýbat. Dnes už rozumím tomu, jak strašně byl napružený. Chlapi to často řeší alkoholem, navíc byl chorobně žárlivý. Měl čtyři děti, o které se musel starat. Pro mě od tří let začalo pětileté období, které nebylo šťastné. Maminka se nakonec přes všechnu lásku, kterou k němu pociťovala, protože i k tyranům ji pociťujeme, rozhodla rozvést,“ řekla Jitka Smutná v pořadu Až na dřeň Českého rozhlasu Regina DAB Praha.

Herečka, která už dříve uvedla, že dnes by byla vnímaná jako týrané dítě, prohlásila, že maminka se snažila otce omlouvat tím, že je nemocný. „Měla jsem ale vlastní oči a viděla jsem, co je to za nemoc. Po rozvodu se pro mě vyřešil celý svět,“ přidala.

S otcem se její vztahy časem vylepšily, na obou rodičích se nakonec podepsalo to, že si s nimi komunisté vyřídili účty a zničili jim profesní život. To se výrazně podepsalo i na jejich zdraví.

„Maminka pak žila šťastný život, našla si vztah, bohužel umřela mladá,“ vzpomínala Smutná.

Ta zareagovala i na kolem ní často omílané téma lásky k ženě. „Vím, že už nejsem herečka Jitka Smutná, už jsem lesbička Jitka Smutná. Ale je mi to úplně jedno. Je to láska, je to vztah, všichni v mém okolí to v sobě mají srovnané. Mám zajímavé kamarády. Ani nevím, kdo z nich je na holky a kdo na kluky. Takhle to nerozlišuju,“ dodala Jitka Smutná.

Reklama

Další články

Načítám