Hlavní obsah
Článek

Eva Holubová (65) patří k nejvytíženějším českým herečkám, a přestože točí s řadou režisérů, tak má mezi nimi jednu stálici – Tomáše Vorla. Ten ji také naposledy obsadil do snímku Instalatér z Tuchlovic, kde si zahrála matku havního hrdiny v podání Jakuba Koháka.

Holubová s Vorlem se poznali na gymnáziu v Ohradní ulici v Praze Michli, společně prošli divadlem Sklep a Eva Holubová hrála již ve Vorlových studentských filmech, objevila se v prvním filmu Pražská 5, v kultovním Kouři, hlavní roli měla například ve filmech Skřítek, Cesta z města, Z města cesta.

Ve filmu Gympl dokonce pomáhala se scénářem. Hrála ředitelku gymnázia a Vorel jí tehdy dovolil, že může navrhnout obsazení profesorského sboru. A díky Holubové a jejím přímluvám pak získali pro roli inspektora eurokomisaře Pavla Teličku. A tak není divu, že si ji Tomáš Vorel znovu vybral do nového filmu Instalatér z Tuchlovic, kde hraje matku Jakubu Kohákovi.

I když tentokráte se prý Eva trochu vzpouzela. „Eva se obávala, že nebude věrohodná matka čtyřicetiletého starého mládence. Zkoušel jsem do role obsadit Ninu Divíškovou, pak jsem uvažoval také o Květě Fialové (†88), nebo Ivě Janžurové (82). Ale stále se mi zjevovaly oči a nos Holubové, které jsou naprosto stejné, jako má Kohák! A to rozhodlo. Pozval jsem Holubku na kostýmní a maskérské zkoušky, což nakonec přesvědčilo i ji, že může klidně zahrát starou bábu,“ říká Tomáš Vorel.

Vzájemné napojení prozrazuje také Eva Holubová. Může ji na Tomáši Vorlovi ještě něco překvapit? „Podle mne každej procházíme vývojem, naše JÁ ovlivňuje spousta faktorů jako zrání, stárnutí, situace, jimiž jsme prošli, v nichž se nacházíme, dění u nás, ve světě. Překvapujeme se tedy všichni navzájem, mile, nemile, kladně, záporně. S Tomíkem to mám stejný. To je na životě to silný a krásný, to mne na něm baví,“ svěřila.

Přestože jim to spolu již tolik let funguje, dokáže prý Holubová Vorla někdy pěkně naštvat, což se stalo i tentokrát. „Při natáčení Instalatéra mě naštvala tím, že onemocněla boreliózou a jednoho dne mi oznámila, že musíme film hned dotočit, protože není jistý, že zítra bude ještě naživu. Tak to jsem měl trochu nervy,“ vzpomíná režisér Tomáš Vorel na nedávnou spolupráci.

Reklama

Další články

Načítám