Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Kdyby nenatočil oscarové Ostře sledované vlaky a další skvosty, jež diváci milují, možná by kvůli jednomu snímku, který v Česku prakticky není známý, časem skončil v režisérském pekle! Málokdo ví, že Jiří Menzel (†82) se v roce 1985 ujal režie západoněmeckého filmu Čokoládoví čmuchalové o dvojici poldů, kterým dodává sílu a inteligenci pravá švýcarská čokoláda a kteří řeší záhadné vraždy a musí se utkat i s gangstery. „Měl bych se za to stydět,“ přiznal rejža.

„Byl to kšeft. Myslel jsem si o tom filmu, že nepůjde do Československa,“ vyprávěl nám Menzel na padesátém výročí premiéry Vlaků. V Česku se film objevil a dabingu se ujali třeba Ivan Vyskočil nebo překvapivě Jitka Molavcová, která se této disciplíně jinak celý život vyhýbala.

A jak se k natáčení snímku, v němž je snad jeden jediný povedený vtip, držitel Oscara vůbec dostal?

„Můj kamarád tam hrál hlavní roli, já s ním předtím dělal divadlo, a ten mi řekl, jestli bych to nechtěl dodělat. Ten, který film připravoval, onemocněl. Tak jsem to dodělal. Natáčení bylo ideální v tom, že vše bylo připravené, přijel jsem, jen jsem řekl, kde stojí kamera a co se před ní děje. To bylo vše. Tak jsem si představoval, že se točí filmy v Hollywoodu. Bylo to velmi pohodlné,“ vzpomínal Menzel na natáčení, které probíhalo v Londýně, Thajsku, Ženevě, Curychu, Mnichově a Salzburgu.

Třicet let pak film neviděl. „Zrovna před dvěma měsíci jsem si ho dal do stroje. Koukal jsem na to a po dvaceti minutách jsem to vypnul,“ uznává legenda, že tenhle biják se zrovna nepovedl. Že by se ale hroutil studem, to ani náhodou.

„Každý z nás má nějaký hřích. Jsem rád, že je to jen tenhle. Měl bych se za to stydět, ale nestydím,“ dodal závěrem Jiří Menzel.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám