Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

„Preventivní prohlídky jsem dříve vůbec neřešila," přiznává pětatřicetiletá Marcela. Byla přesvědčena, že pravidelné návštěvy praktického lékaře z důvodu prevence se týkají starších ročníků. K lékaři se vydala, až když si nahmatala bulku v podpaží.

Příběh Marcely skončil šťastně, z rakoviny prsu se vyléčila. Z ženy, která prevenci zanedbávala, je dnes její obhájkyně: „Nečekejte, až se objeví problém, to už může být pozdě!“ vzkazuje.

Podstatou prevence je zachytit onemocnění v počáteční fázi, kdy se u nemocného ještě nemusí projevovat klinické příznaky nemoci. Když je nemoc odhalena včas, zvyšuje se šance na úplné vyléčení. Odpadnou náklady na léčení i zásah do rodinných příjmů v důsledku dlouhodobé pracovní neschopnosti, menší je i nápor na psychiku nemocného. Na která preventivní vyšetření máte ze zákona nárok, zjistíte u svého praktického lékaře nebo u své zdravotní pojišťovny.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna posílá zdarma svým klientům preventivní SMS, které je upozorní na blížící se termín preventivní prohlídky.

O službu můžete požádat na kterékoliv pobočce ČPZP nebo na čísle Infocentra 810 800 000. Pokud ještě nejste pojištěncem ČPZP, zaregistrujte se do 30. 9. na nejbližší pobočce ČPZP nebo na internetových stránkách ČPZP.

Další články

Načítám