Hlavní obsah
Článek

To bylo pozdvižení! Režisér Jiří Menzel oslavil padesátileté výročí premiéry oscarového filmu Ostře sledované vlaky. Akce se konala na nádraží v Loděnicích u Berouna, kde se film tehdy natáčel. Občas na slovo příkrý umělec dával ochotně rozhovory. Co řekl Super.cz o své rodině a proč už ho nevidíme na place?

Celé „mecheche“ uspořádaly České dráhy, za což jim Menzel, jenž byl z pochopitelných důvodů naměkko, poděkoval se slovy, že si na něj vzpomněly, na rozdíl od kolegů filmařů. Vypravily dokonce z pražského hlavního nádraží i historický expresní vlak, který pojmenovaly po něm.

„Jsme trošku dojatí, nikdo z nás nečekal, že se toho dožije,“ řekl Super.cz Jiří Menzel, který ale odmítl vtipkovat podobně jako představitel výpravčího Hubičky Jiří Somr (82), jenž slíbil, že za dvacet let opět přijde. „To je takové rouhání, takový vtip,“ prohlásil režisér.

Na nádraží se toho zas až tak moc nezměnilo. „Je to tu nově vymalované. Dřív tu byla služba, teď je to všechno zmechanizované, takže tady nemusí být žádný personál. Akorát tu bydlí lidé, a to je hezké,“ líbilo se mu.

Oscara dostal tehdy jako režisérské ucho, Ostře sledované vlaky vlastně byly jeho celovečerní prvotinou.

„Bylo těžké, že jsem neuměl anglicky a že jsem si v Americe připadal jako Honza ve velkoměstě. Měl jsem mindrák ze Strašnic: ‚Co tady proboha dělám?‘ říkal jsem si. Bral jsem to ale jako štěstí, že mohu být v Americe,“ vzpomínalo režisérské eso.

A proč od filmu Donšajni (2013) nestál za kamerou? Připravuje vůbec něco? „Já dělám jenom tehdy, když na mně někdo něco chce. A teď po mně nikdo nic nechce, tak nic nedělám,“ uvedl bezelstně.

Když jsme podotkli, že se tedy věnuje na plný úvazek rodině (Olze Menzelové a dvěma dcerám), opravil nás. „Rodina se spíš věnuje mně. Mají mě rády a mám pohodový život,“ uvedl dojemně Jiří Menzel.

Reklama

Další články

Načítám