Hlavní obsah
Famous
Článek

Většina lidí milujících kávu si nedokáže představit ráno bez šálku svého milovaného nápoje. A každý takový člověk bude tvrdit, že by se bez kávy nedokázal probrat. Jenže experimenty s milovníky kávy prokázaly, že ve skutečnosti nejsou schopni rozeznat kávu bez kofeinu od té s kofeinem a že je povzbudí i káva bez kofeinu, když je jim řečeno, že kofein obsahuje.

Přesně takový experiment provedli s 88 dobrovolníky ve věku 18 až 47 let na University of East London, kteří denně vypijí minimálně dva šálky kávy. Některým byla dána káva bez kofeinu a řečeno, že kofein obsahuje. Jiným byla dána káva s kofeinem, ale bylo jim řečeno, že kofein neobsahuje. Po vypití šálku pak dobrovolníci museli vyplnit testy měřící bdělost a mentální funkce, reakční čas a náladu.

Osoby, které pily kávu s kofeinem, měly lepší test mentálních funkcí, ale nikoli lepší reakční čas. Ovšem ti, kteří si chybně mysleli, že pijí kávu s kofeinem, ale pili bez kofeinu, měli jak lepší výsledky v testu mentálních funkcí, tak při testu reakčního času.

„Tyto důkazy naznačují, že očekávání, že byl konzumován kofein, posiluje pozornost, což je stejně silné nebo možná silnější než účinek samotného kofeinu,“ tvrdí autoři studie z Londýna.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám