Hlavní obsah
Famous
Článek

Na výběr povolání může mít vliv i něco takového, jako jsou pohlavní hormony působící na plod v děloze. V Pensylvánii teď prokázali, že zvláště ženy se velmi liší při výběru povolání podle toho, jak byly v děloze vystaveny účinkům mužských pohlavních hormonů. Ty, které jsou vystaveny vysoké koncentraci těchto hormonů, se zaměřují spíš na povolání zabývající se věcmi. Naopak čím méně androgenů v děloze bylo, tím více se žena orientuje především na práci s lidmi.

„Naše výsledky poskytují silné důkazy pro to, že hormony ovlivňují zájmy a výběr povolání ve smyslu práce s věcmi versus práce s lidmi,“ tvrdí profesorka Sheri A. Berenbaumová z Penn State University.

Vědci z Pensylvánie srovnávali mladé lidi a teenagery se zdravým nitroděložním vývojem s těmi, kteří trpí kongenitální nadledvinovou hyperplazií. Tyto osoby jsou vystaveny vysoké koncentraci mužského pohlavního hormonu během děložního vývoje. Dívky s touto chorobou měly podobné preference jako většina mužů – volily povolání zaměřená na věci – mechanici, techničtí vědci. Naopak dívky a ženy bez onemocnění, které v děloze prodělaly normální vývoj, volily častěji povolání zaměřená na lidi – psychologové, učitelé. Mezi muži s kongenitální nadledvinovou hyperplazií a muži s běžnou hladinou mužských pohlavních hormonů při nitroděložním vývoji výrazný rozdíl nebyl. To proto, že mužský plod je vystaven vyšší koncentraci hormonů téměř vždy.

Reklama

Další články

Načítám