Hlavní obsah
Článek

Psycholog Paul Babiak z New Yorku se řadu let zabývá výcvikem zaměstnanců a tréninkem jejich psychologických a sociálních dovedností. Podle jeho nejnovějšího výzkumu je ale každý pětadvacátý šéf psychopat, což často skrývá pod svým statusem, šarmem či manipulací s druhými.

Proč se nestanou sériovými vrahy, ale pracují ve firmách jako úspěšní manažeři? Může za to třeba šťastné dětství. Bezcitný podnikový svět pomáhá těmto psychopatům oceňováním jejich bezohlednosti a ignorováním citů jiných lidí. Nejhorší na všem je, že jsou takoví šéfové většinou nekompetentní, mají horší schopnosti než jejich podřízení, přesto dokážou obratně lézt po firemním žebříčku kouzlem své osobnosti.

„Psychopati nejsou takoví lidé, jak si myslíte. Můžete s nimi dvacet let žít v manželství a vůbec o tom netušit,“ tvrdí Babiak.

„Psychopat může říkat, co si myslíte, ale co nedokáže, je cítit to, co cítíte vy. Jsou to lidé bez svědomí a schopnosti empatie,“ tvrdí uznávaný psycholog profesor Bob Hare, jenž na výzkumu s Babiakem spolupracoval.

Přitom šéfování je společenský status, který psychopaty láká. Mezi šéfy je jich čtyřikrát více než v běžné populaci, v níž asi procento tvoří právě psychopati.

Reklama

Další články

Načítám