Hlavní obsah
Článek

Bývalá Česká vicemiss Eva Čerešňáková již podruhé navštívila Bangladéš, jeden z nejchudších států světa, kde postavila a otevřela školu. Z výtěžku vlastního charitativního projektu 4U2 nechala postavit základní školu v Kata Bari, jež umožní vzdělání více jak sto dětem ročně. Slavnostního otevření se zúčastnila osobně a doprovodil ji i partner Martin Ditmar.

„Bylo velmi dojemné vidět, jak uprostřed panenské přírody, kousek od hranic s Indií, vyrostla nová základní škola. Pro lidi z vesnice Kata Bari, jež má několik stovek obyvatel, to byla významná událost a otevření školy bylo velkou slavností. Mám nesmírnou radost a jsem vděčná, že se to díky mnoha sponzorům podařilo, a při ceremoniálu mi ukáply i slzy dojetí,“ prozradila Eva, která peníze na stavbu školy vybírala dva roky.

Bangladéš patří mezi nejchudší státy světa a Čerešňáková se i přes zvýšená bezpečnostní rizika do této země vydala již podruhé. Tentokrát však nejela úplně sama. Na cestu se vydala i s přítelem Martinem, který tamním učitelům přivezl moderní pomůcky. Kvůli bezpečnosti doprovázela na části cesty české cestovatele plně ozbrojená policejní eskorta.

„Situace v Bangladéši není ideální a stejně jako v Africe či jiném chudém státě je každý cizinec v ohrožení. Jelikož se při příležitosti otevření nové školy natáčel pro Papežská misijní díla, přes která jsem finance na stavbu nové školy posílala, dokument o Bangladéši, byla naše návštěva předem nahlášena. Vláda nám sama přidělila ozbrojenou policejní ochranu, díky které jsme se při projíždění méně civilizovanými oblastmi mohli cítit bezpečně a nic se nám nestalo,“ dodala bývalá modelka.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám