Hlavní obsah
Článek

Francouzský film Amélie z Montmartru se stal v roce 2001 senzací, která nadchla diváky v kinech po celém světě. Zásluhu na úspěchu poetické romance měla především herečka Audrey Tautou, která je dodnes spojována se servírkou šířící v Paříži dobro a optimismus.

Režisér Jean-Pierre Jeunet měl přitom do role Amélie Poullain původně vybranou britskou herečku Emily Watson a obsazení Audrey přišlo až po jejím odmítnutí. Francouzka s nesmělým pohledem obstála na jedničku, takže spousta diváků ani nezná její skutečné jméno a vnímá ji jako Amélii.

V době natáčení přelomového filmu bylo Audrey 24 let a slávu měla teprve před sebou. V adaptaci knižního bestselleru Šifra mistra Leonarda si zahrála po boku Toma Hankse, ale jinak zůstala věrná spíše francouzské kinematografii. Takového věhlasu jako její kolegyně Marion Cotillard mimo hranice své vlasti bohužel nedosáhla.

Po herecké stránce se Audrey celkem daří, k jejím největším úspěchům posledních let patří hlavní role v životopisném filmu Coco Chanel, ale její soukromý život není nijak bouřlivý. V roce 2008 se po dvouleté známosti rozešla s hudebníkem Matthieuem Chediem a od té doby je navzdory neuvadajícímu šarmu nezadaná.

Nejnovějším počinem okaté herečky je film Odyssea, v němž si zahraje ženu legendárního francouzského oceánologa Jacquese-Yvese Costeaua. V prvních záběrech z očekávaného snímku se herečka, která dnes slaví 40. narozeniny, objeví v letních retro šatičkách.

Reklama

Další články

Načítám