Hlavní obsah
Článek

Dramatické osudy válečných div Lídy Baarové (†86) a její sestry Zorky Janů jsou všeobecně známé, vždyť příběh slavnější Lídy zpracoval režisér Filip Renč do celovečerní podoby.

Život mladší ze slavných sester není v českých a zahraničních publikacích a pamětech prvorepublikových hvězd tolik zmapován. Úplně se neví, že Zorka se během studií na konzervatoři přátelila se svým spolužákem, básníkem Jiřím Ortenem, který během okupace tragicky zahynul v den svých dvaadvacátých narozenin.

Pravdou ale je, že první láskou Zorky Janů byl brněnský spisovatel František Kožík, se kterým se seznámila na Filmových žních ve Zlíně v roce 1940. Milena Štráfeldová ve své knize Sestry B. píše, že Kožíka za války sledovalo gestapo a právě Lída Baarová mu díky svým konexím umožnila odejít z Brna do Prahy, kde získal místo v rozhlase. Ovšem právě jako rozhlasový redaktor se v roce 1943 musel zúčastnit otevírání masových hrobů v Katyni, kde byly pohřbeny tisíce polských důstojníků, které zmasakrovala sovětská NKVD. František Kožík o tom pak promluvit v pražském rozhlase.

„Kožík je mimo jiné autorem pamětí Lídy Baarové Života sladké hořkosti, které Lída Baarová na rozdíl od Škvoreckého Útěků autorizovala,” říká Štráfeldová, která se ve své knize zamýšlí nad tím, jak nenápadné detaily změnily život hereček.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám