Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Mladík na fotce patřil svého času k nejpopulárnějším televizním hercům. Ač svou filmovou kariéru odstartoval dvěma nominacemi na Oscara, kýženou hereckou slávu mu přinesla až o několik let později postava sympatického detektiva. V té na televizních obrazovkách zářil více než dvě desítky let. Když napovíme, že ve své životní roli nosil baloňák, kouřil doutník a jeho manželku nikdy nikdo nespatřil, budete mít jasno.

Peter Falk se narodil v roce 1927 v New Yorku a v žilách mu po židovských rodičích kolovala polská, maďarská, ruská i česká krev. Ve třech letech mu kvůli malignímu tumoru na sítnici vyndali oko a on celý život nosil skleněné. První herecké krůčky si odbyl na prknech, která znamenají svět, ještě jako dítě. Hereckou školu vystudoval v roce 1955 a brzy přišly první roličky v televizi.

Na začátku šedesátých let se mu začalo dařit i u filmu. Za role ve filmech Vražda, s.r.o. (1960) a Plná kapsa zázraků (1961) si vysloužil dva roky po sobě nominace na ocenění nejvyšší - Oscara.

Hvězdou první velikosti se však stal až v sedmdesátých letech jako poručík Columbo v televizní sérii. Poprvé si svou životní roli ale zahrál už v roce 1968. Znovu byla postava Columba oživena na konci let osmdesátých a zase úspěšně. Některé z dílů Falk dokonce produkoval. Za ztvárnění Columba získal pět cen Emmy (deset nominací) a jednou Zlatý glóbus (devět nominací).

Za svůj život se Peter Falk oženil dvakrát. První manželkou byla Alice Mayo, kterou si vzal v roce 1960, a adoptovali spolu dvě dcery. V roce 1976 se rozvedli. Následující rok Falk pojal za manželku herečku Sheru Danese, která se mihla v Columbovi. Ta o něj pečovala i v jeho těžkých koncích. Peter Falk zemřel v roce 2011 a rodina tehdy příčinu smrti odmítla sdělit. Spekulovalo se o Alzheimerově chorobě, demenci i zápalu plic. Bylo mu 83 let.

Reklama

Další články

Načítám