Hlavní obsah
Článek

Francouzská herecká hvězda Juliette Binoche (52) se na stříbrném plátně prosadila už v 80. letech minulého století. Uznávaná herečka po padesátce rozkvetla a úspěšně rozšiřuje svou už tak bohatou filmografii.

Binoche na sebe výrazně upozornila už v roce 1988 díky roli ve filmu Nesnesitelná lehkost bytí vycházejícím ze stejnojmenné knihy Milana Kundery. Počátkem 90. let dostala velkou příležitost v trilogii Tři barvy, díky níž se dočkala celosvětového věhlasu. V roce 1996 nastal zásadní průlom její kariéry v podobě milostného dramatu z druhé světové války Anglický pacient, s nímž se dočkala uznání v Hollywoodu.

Ve 32 letech Juliette získala Oscara a zařadila se k největším filmovým hvězdám. Na slavnostní ceremoniál tehdy zvolila rudé sametové šaty se stojatým límcem, které jí bohužel přidaly na věku. O 20 let později tak překvapivě působí mladším dojmem než v době svého životního triumfu.

Juliette Binoche má ve své sbírce tři Evropské filmové ceny, Césara i trofeje z festivalů v Benátkách a Berlíně. V současné době je k vidění ve francouzské retro komedii Líná zátoka, která si po karlovarském festivalu najde cestu i k divákům v ostatních koutech republiky. Novinka Juliette Binoche je společně s dalšími filmovými lahůdkami Tohle je náš svět a Neonový býk součástí projektu Vary ve vašem kině, který od 11. července zprostředkuje festivalové filmy širšímu publiku.

Reklama

Další články

Načítám