Hlavní obsah
Článek

Ženská a mužská sexualita se výrazně liší už na úrovni mozku. Zatímco mužský mozek je při sexu a orgasmu stimulován většinou jen v jedné oblasti, v ženském je aktivováno až třicet různých center. Bohužel i po vyvrcholení ovládají mužský a ženský mozek jiné hormony. A to vede k rozdílnému účinku. Ženy po orgasmu zažívají silný pocit připoutání a důvěry, tudíž se ještě více zamilovávají. U mužů ale vyvrcholení posiluje především touhu po slasti.

Ženský mozek je totiž po orgasmu zaplaven hormonem oxytocinem, který posiluje připoutání k druhému, důvěru, pocit sounáležitosti a touhy být s druhým stále. Mužský mozek je však zaplaven především hormonem dopaminem. Je to hormon slasti vyvolávající také závislosti. Muži tak s přibývajícími orgasmy mohou chtít stále víc a víc rozkoše. „To vysvětluje, proč je tolik mužů závislých na sexu,“ tvrdí sexuolog Arun Ghosh z Liverpoolu.

Přesto se Ghosh dívá na sex velmi pozitivně. „Bezpochyby má sex blahodárný vliv nejen na tělo, ale také na psychologické a sociální aspekty člověka,“ dodává uznávaný britský odborník s tím, že se lidé mohou sexu věnovat tak často, jak jim to vyhovuje.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám