Hlavní obsah
Článek

Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii dnes na slavnostním zahájení karlovarského filmového festivalu převezme herec Willem Dafoe (60), jehož kariéra je doslova prodchnutá skandálními počiny. Kontroverzní témata jej snad přitahují.

Američan s drsnými rysy v roce 1986 zazářil v drsném dramatu Četa, v němž režisér Oliver Stone realisticky zachytil válku ve Vietnamu se všemi jejímu hrůzami. O dva roky později mu Martin Scorsese svěřil hlavní roli ve své novozákonní adaptaci Poslední pokušení Krista. Dafoe ztvárnil Ježíše jako rozpolcenou postavu pochybující o svém údělu, což se setkalo s nevolí věřících po celém světě. V některých zemích byl tento film dokonce zakázán.

V roce 1993 měl Dafoe možnost intimně se sblížit s Madonnou. Ve filmu Tělo jako důkaz mezi nimi došlo i k drsnému sexu, při němž zpěvačka hercovu hruď polévala voskem, ale jejich odvaha vyzněla naprázdno. Kritici erotický snímek zatratili a u publika propadl.

Nádech kontroverze provázel i film Ve stínu upíra, v němž se Dafoe převtělil do herce Maxe Schrecka, který v roce 1922 natočil horor Upír Nosferatu. Za roli podivína, jemuž role upíra až podezřele přirostla k srdci, se po Četě dočkal druhé oscarové nominace.

Nejskandálnějším počinem bohaté kariéry zasloužilého herce je bezesporu Antikrist z roku 2009. Film Larse von Triera detailně zachycuje sex ve sprše i mučení genitálií. Dafoe zde ztvárnil partnera Charlotte Gainsbourg, s níž se následně objevil i v Nymfomance. Stejný režisér mu však na rozdíl od Antikrista ve filmu plném chtíče nesvěřil žádnou explicitní erotickou scénu.

V Karlových Varech Dafoe uvede snímek Pasolini pojednávající o posledních letech italského filmaře s pověstí buřiče. Jeho film Saló aneb 120 dnů sodomy bývá označován za nejskandálnější dílo v dějinách kinematografie. Autora snímku o zvrácených erotických praktikách nemohl nikdo ztvárnit lépe než herec s bizarním repertoárem.

Kariéra Willema Dafoea se však neomezuje jen na role vyžadující svlékání a naprosté odevzdání. Jeho hlasem promluvila ryba jménem Gill v animovaném trháku Hledá se Nemo i navazujícím letošním pokračování Hledá se Dory.

Reklama

Další články

Načítám