Hlavní obsah
Článek

Ohledně zdravotního stavu herečky Květy Fialové (†88) přicházejí poslední dobou rozporuplné zprávy. Tornádo Lou z Limonádového Joea trpí Alzheimerovou chorobou a podle všech dostupných informací se nyní paměť „arizonské pěnice“ trochu zlepšila, ale trápí ji jiný zdravotní problém!

Před časem se její kamarádka radovala z toho, že ji Květa poznala, ale že úplně nevnímala realitu, protože si myslela, že stále točí a hraje. Později si však mezi přáteli posteskla její nejlepší přítelkyně Naďa Konvalinková, že ani o ní už Fialová neví, kdo je.

Teď přišly nové zprávy. „Mozek jí naštěstí momentálně funguje vzhledem k situaci velmi obstojně, až překvapivě dobře. Ale bohužel už prakticky nemůže chodit. Bez invalidního vozíku se neobejde,“ dozvěděli jsme se od důvěryhodného zdroje.

Alzheimerovu chorobu lékaři neumí vyléčit. „Žít s nemocí při správné péči se zpravidla dá až dvanáct let, přechod z jednoho stadia do druhého je pozvolný. Příznaky (zapomínání, ztrácení se na známých místech, neschopnost se soustředit, sledovat děj knihy, filmu a podobně – pozn. red.) jsou plíživé, nicméně jakmile se některé objeví, je nutné dotyčného nechat vyšetřit. Zpomalit průběh choroby lze totiž jen v jejích počátcích,“ podotýká Jaroslava Jůzová, ředitelka a zakladatelka sítě Alzheimercentrum. V jednom z nich žije i herečka.

Reklama

Další články

Načítám