Hlavní obsah
Článek

Pánové často spojují s mužností především svůj penis, ovšem mnozí jsou ve stejnou chvíli velmi laxní ve svém chování ovlivňujícím zdraví a funkčnost pohlavního údu. Přitom penis začíná pomalu stárnout už ve třiceti letech. Začíná se zhoršovat jeho funkčnost, zmenšuje se a svého majitele poslouchá stále nespolehlivěji.

To ovšem neznamená, že se musejí pánové po třicítce smířit s tím, že jejich pyj stárne a nebude tak výkonný jako před pěti či deseti roky. Naopak. Smiřovat se s tím nemusejí vůbec, musejí však udělat vše pro to, aby vliv věku minimalizovali. Navíc mezi muži existují značné individuální rozdíly, někdo zažívá první obtíže ve třiceti, jiný je výkonný jako mladík i po padesátce.

Podle docentky Madeleine Castellanos z Yeshiva University v New Yorku čeká všechny muže stárnutí celého organismu, které se nevyhne ani penisu. Mezi třicátým až sedmdesátým rokem života se zmenší zhruba o centimetr. Toto zmenšení je ale větší, pokud se v oblasti břicha a podbřišku hromadí tuk. Ten totiž ubírá na délce penisu další centimetry, zhruba jeden na každých deset kilogramů nadváhy.

Stejně jako šediví vlasy a šediví ochlupení na těle, může začít ztrácet fialově-červenou barvu i žalud. Získává stále bledší odstín. To ovšem souvisí především s prokrvováním. Pokud je tedy penis méně a méně používán při sexu, bledne rychleji.

Třetím problémem podle Castellanos je snížení citlivosti, které souvisí také s horší schopností dosáhnout tvrdé erekce a vyvrcholení.

Zpomalit procesy stárnutí lze především zdravým životním stylem, tedy vyhýbání se drogám, alkoholu a cigaretám, dostatkem pohybu na čerstvém vzduchu a pravidelným cvičením, zdravou vyváženou stravou, udržováním si normální tělesné váhy a především aktivním pohlavním životem. A jakmile se dostaví sebemenší problémy s erekcí, vyvrcholením, ejakulací či močením, okamžitě navštívit lékaře a závadu včas odstranit.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám