Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Fešákovi na fotce dal osud do vínku nejen aristokratický původ, mužný exteriér a herecký talent. Také několik osobních proher a profesních pádů. Holdoval nejen sportu, ale také alkoholu, cigaretám a krásným ženám. Za svůj poměrně krátký život se stihl oženit pětkrát. Filmové westerny podle románů Karla Maye už by si bez něj dnes dovedl představit opravdu málokdo.

O herectví začal Lex Barker (†54) snít už jako dospívající klučina. Rodina však byla proti. Později si postavil hlavu, utekl a příbuzní jej vydědili. On se živil jako osvětlovač i kulisák a snil o slávě. Když přišla válka, nastoupil do armády. Bojoval v severní Africe i na Sicílii a utržil zranění hlavy i nohy.

Filmová kariéra statného blonďáka se ke svému prvnímu vrcholu rozběhla v roce 1949, kdy byl poprvé obsazen do role Tarzana. Poprvé v historii Tarzan nemusel být dabován, protože jeho představitel uměl zařvat přesně podle představ režiséra. Právě tato role mu přinesla kýženou popularitu a zájem fanynek. Po pěti letech se Lex s Tarzanem rozloučil a jeho filmová kariéra začala stagnovat.

Na začátku let šedesátých stárnoucí a v Americe téměř zapomenutý Barker přesídlil k evropským filmovým produkcím a točil nejčastěji v Německu a Itálii. Osudovou se pro něj stala nabídka zahrát si Old Shatterhanda v německém westernu Poklad na Stříbrném jezeře. Po fenomenálním úspěchu se z něj v Evropě stala hvězda první velikosti. Před padesátkou byl Lex najednou znovu na vrcholu kariéry. Jako nejkladnější z westernových hrdinů zářil po boku svého rudého bratra Vinnetoua ve třinácti filmech. Naposledy v roce 1968, kdy mu chyběl rok do padesátky.

Osobní život charizmatického Lexe, který patřil se svými 193 centimetry mezi nejurostlejší krasavce, byl pestrý a bouřlivý. Ženy jeho kouzlu podléhaly a on zase kouzlu žen. Do chomoutu vstoupil celkem pětkrát. Mezi jeho ženy patřily herečky Arlene Dahl nebo Lana Turner. Poslední manželkou byla španělská miss Carmen Cervera.

Rok po rozvodu s ní se chtěl ženit pošesté s mladičkou herečkou Karen Kondazian, ale už to nestihl. Uprostřed newyorské ulice dostal tři dny po svých čtyřiapadesátých narozeninách infarkt. Traduje se, že jej identifikovali podle hodinek, na kterých měl vyryté jméno. Jeho ostatky odvezla jeho poslední žena do Španělska.

Reklama

Další články

Načítám