Hlavní obsah
Michael Švec
Článek

S královskými svatbami se letos roztrhl pytel. Do svazku manželského ale nevcházejí jen příslušníci rodů, které dosud sedí na některém z evropských trůnů, ale i členové významných dynastií, jejichž vláda je už dávno minulostí.

Příkladem je princ Georg Friedrich Ferdinand Pruský, jehož prapradědečkem nebyl nikdo jiný než císař Vilém II., který až do konce I. světové války stál v čele Německa. Pětatřicetiletý šlechtic si za nevěstu vybral princeznu Sophii von Isenburg (33), jejíž starobylý rod má kořeny až v 10. století.

Obřad, na nějž bylo pozváno několik stovek hostů z řad evropské šlechty, se konal v chrámu v Postupimi nedaleko Berlína. Odsud se pár vydal v koňmi taženém kočáře do zámku Sanssouci, který si jaké své letní sídlo nechal v polovině 18. století zbudovat pruský král a ženichův prapředek Fridrich II. V překrásném rokokovém paláci se pak konala slavnostní večeře a bál.

Nevěsta si oblékla skvostné bílé šaty od německého návrháře Wolfganga Joopa a na hlavu si nasadila diamantovou korunku, která se v její rodině dědí z generace na generaci.

Georg Friedrich Ferdinand Pruský je formálně hlavou královského rodu Hohenzollernů, ačkoliv tato dynastie Německu nevládne od roku 1918, kdy musel Vilém II. po prohrané válce odejít do exilu. Oba novomanželé pracují jako konzultanti v Berlíně.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám