Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Bývalý atletický vícebojař Roman Šebrle v těchto dnech řeší nemilou ztrátu své zlaté medaile z olympiády v Aténách, jiný slavný sportovec se stejně hodnotné zlaté trofeje dobrovolně vzdal.

Byli jsme u toho, když legendární hokejista Petr Svoboda daroval zlatou medaili z Nagana svému rodinnému příteli Jakubu Vořáčkovi. Jeho gesto má pointu, neboť zlatá placka bude vydražena a výtěžek poputuje ve prospěch Nadace Jakuba Voráčka, která se stará o lidi trpící roztroušenou sklerózou. S touto nemocí zápasí také Jakubova sestra Petra Klausová, která je srdcem nadace.

„Hned jak jsem se dozvěděl o Petřině diagnóze, tak jsem přemýšlel, jak jí pomoct a jak být prospěšný nadaci, které je oddaná. Napadlo mě, že když se tenkrát po jednom hokejovém turnaji dali lidé tak dohromady, mohla by to být připomínka, abychom se k sobě chovali tak, jak máme. Když se Petra s Kubou rozhodli založit nadaci, aby pomáhali dalším lidem, napadlo mě, že než aby byla ta medaile někde schovaná, může pomoct upozornit na to, co je v životě důležité,” říká zlatý střelec z Nagana, který je Jakubovým agentem a dlouholetým přítelem rodiny.

„Sport je jedna věc, ale jestliže ta medaile pomůže rodinám a lidem, které ta nemoc postihla, tak to bude pro mě znamenat milionkrát víc, než kdybych si ji nechal pro sebe,” říká Petr Svoboda.

Nebylo hokejistovi líto se takové vzácnosti vzdát? „Znám Kubu od patnácti let a Petru znám taky mnoho let. Budu radši, když medaile někomu pomůže, než kdyby měla být někde schovaná.”

Sourozenci Voráčkovi byli z činu svého rodinného kamaráda nadšení. „Je to fantastické gesto, moc Petrovi děkujeme. Věříme, že se najde někdo, kdo zlatou medaili od jediného střelce vítězného olympijského klání v Naganu ocení tak, že lidem s roztroušenou sklerózou přinese co nejvíc finančních prostředků,“ shodují se nadšeně Petra a Jakub.

Zlatý hoch z Nagana přijel do České republiky čistě kvůli této příležitosti, v Praze se prý zdrží pouze dva dny. „Bydlím v Kanadě a v Americe, tedy na Floridě, kde je teplo a v Montrealu, kde jsou skvělé podmínky pro hokej," říká Svoboda a dodává: „Nebyl jsem tady dva roky. Čechy jsou nádherný místo, narodil jsem se tu, jsem tu doma,” dodal Petr Svoboda, který během návštěvy své domoviny musí vždy zajít na svíčkovou, chlebíčky a těší se na české pivo.

Reklama

Další články

Načítám