Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Jak Super.cz již informoval, nejslavnější český rybář Jakub Vágner se stal terčem tvrzení, že prý snad krade ryby a převáží je z revírů rybářského svazu do soukromých vod v rybníku Katlov. Jakub poskytl Super.cz exkluzivní rozhovor, v němž se nebál označit své kritiky pořádně tvrdě! Naznačil také, že své jméno bude soudně bránit.

Jakube Vágnere (42), jestli tomu rozumím dobře, největší problém je to, že převážení ryb, které řada rybářů vnímá jako neetické, se týká všech, ne jen vás.

Problém je úplně jinde. Jako jeden z mála, ne-li jediný, mám na ryby oficiální potvrzení a oficiální faktury.

Největší důkaz proti vám má být to, že jste v pořadu České televize Rybí svět Jakuba Vágnera prezentoval kapra o váze 18 kilogramů uloveného na mušovské nádrži, který se měl následně objevit v rybníku Katlov.

Kupuji ryby od největších rybníkářství v České republice. Stálo mě to milióny. Na pálavských jezerech se oficiálně odlovují elektřinou. Následně se prodávají. Kdokoli tam může přijít a koupit si je. Jak mám hledat, odkud ryba je? Kapr nemá pas. Myslím, že by si někteří měli uvědomit, že v okamžiku, kdy o mně někdo píše, že je to krádež, má to samozřejmě právní rovinu.

O co podle vás v aféře jde?

Je to cíleně zaměřená akce proti mistrovství světa v lovu kaprů. Strávil jsem nad tím rok života, abych tu akci dostal sem, přestože sám nejsem kaprař. Ti, co to bojkotují, tvrdili, že se to nepovede. Může se klidně stát, že se na to vykašlu, mistrovství tu nebude a nejvíc na tom bude bita Česká republika i ti řvouni. Je to nejprestižnější rybářský závod na světě, taková olympiáda. Této branži se snažím pomáhat dvacet let a ten souboj nikdy nevzdám. Samozřejmě ale nezapomínám.

Máte opravdu čisté svědomí?

Jednoznačně. Původ ryb mohu prokázat. Když vytáhnu faktury a položím je na stůl, pak ukážu na kritiky, ať to udělají také. A budou mít průšvih. Snažil jsem se pomoci českému rybářství, ale protože jsou někteří lidé zakomplexovaní, proto na nejvyšší strom dopadá nejvíc větru a nejlépe se hází kamenem na ty, co jsou vidět. Ten, co řve jako druhý nejhlasitěji, má soukromou vodu, ani jednu rybu nemá na fakturu. Další křikloun, který se s kapry pusinkuje, je obyčejný alkoholik, který loví na místech, kde se to nesmí, na čtyři pruhy, pak jde do nonstopu a vrátí se ráno k vymotaným cívkám a kapři jsou ve vázkách. Ti, co to bojkotují, mají sami soukromé lokality plné ryb ze svazových vod. Do posledního z nich. Vědí to o sobě, ale navzájem na sebe neukáží. Mají na všechno i doklady?

Reklama

Další články

Načítám