Hlavní obsah
Článek

Producent František Janeček (79) není žádný troškař. Když vybírá pro divadlo GoJa Music Hall muzikály, vždy to musí být něco fenomenálního. Úspěchy slavil s Bídníky, kde během let vystupovaly hvězdy jako Lucie Bílá (57), Karel Černoch, Jiří Korn anebo Daniel Hůlka (55), s Miss Saigon a nejnověji s Fantomem opery.

Příští rok má v plánu opět famózní kus. Legendární muzikál Ples upírů, který vznikl podle stejnojmenného klenotu světového filmu od režiséra Romana Polanského. "Mně se tenhle muzikál moc líbí, tak doufám, že diváci budou mít stejný názor," míní Janeček. Ostatně, proč by to neměla být pravda. Nahrává tomu i stále trvající upíří mánie, kdy třeba ságu Twilight zhlédla po celém světě snad miliarda lidí.

Ples upírů je také velmi úspěšný. Hudbu složil Američan Jim Steinman, který napsal tři nejslavnější alba pro slavného zpěváka s přezdívkou Meat Loaf nesoucí název Bat Out of Hell. Steinman a Andrew Lloyd Webber společně také napsali muzikál Pískání po větru a Steinman je autorem písní mimo jiné pro Céline Dion (55) a Boyzone. Autorem libreta je, stejně jako u mnoha dalších muzikálů, slavný Michael Kunze, který je sice Němec, ale narodil se v Praze a spolupracoval i s Karlem Svobodou (†68).

Ples upírů se uváděl v mnoha zemích, v Americe na Broadwayi se v hlavní roli objevil slavný Michael Crawford, první představitel Webberova Fantoma opery. Z dalších destinací jmenujme například Německo, Rakousko, Japonsko, Maďarsko, Estonsko, Belgii, Rusko nebo Finsko. V sousedním Polsku byl ve Varšavě v repertoáru neuvěřitelných sedm let.

I když se česká premiéra plánuje až na začátek příštího roku, už nyní se mohou umělci připravovat na konkurzy. Ty proběhnou v divadle GoJa Music Hall 21. a 22. června. Přihlášky a podrobnější informace si lze stáhnout na stránkách divadla www.goja.cz.

Reklama

Další články

Načítám