Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

Pár kapek krve, malý papírek nebo světlo jsou úplně obyčejné věci a přitom mají obrovskou moc odhalit rakovinu v takovém stádiu, že je šance na vyléčení více než velká. Přestože onkologickou prevenci často hradí pojišťovny, z důkladných vyšetření se často stává byznys, který mnohé z nás od prevence odradí. A to nás může stát i život.

Má smysl si zaplatit „manažerský program prevence“?

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Lékaři ve větších městech nabízejí nákladné preventivní programy, za které pacienti ročně zaplatí velké peníze. Ano, prevence je důležitá, ale není nutné se hned chytit na vějičku luxusně vypadajících „manažerských balíčků“. „My v Asklepionu máme ve spolupráci s OZP pro klienty široký okruh bezplatných nebolestivých onkologických vyšetření z oblasti dermatologie, gastroenterologie, stomatologie, ORL,“ říká doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc., majitel kliniky Asklepion, a dodává: „Pokud vyšetření poukáže na cokoli podezřelého, dovyšetří vše naše sesterská Nemocnice Na Pleši.“ Pojištěnci OZP mají v Asklepionu bezplatně stejná preventivní vyšetření, za která se jinde v Praze draze platí.

Modré světlo odhalí nádor v ústech a zachrání vám jazyk

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Příkladem zcela jednoduché prevence je vyšetření úst přístrojem Velscope. „Nádory v ústech nepostihují jen kuřáky a alkoholiky, jak se tvrdilo dříve,“ vysvětluje doc. Šmucler. „Současné studie je spojují s papilomaviry, které se přenášejí pouhým dotykem. Tato rakovina je zákeřná především v tom, že v počáteční fázi nemáte žádné příznaky,“ dodává doc. Šmucler. Touto chorobou onemocní zhruba 500 tisíc lidí ročně. Vyšetření přístrojem VELscope se dá bez problému včlenit do pravidelné zubní prohlídky. VELscope vysílá neškodné modré světlo, kterým se nasvítí ústní sliznice. Zdravé tkáně fluoreskují zpět, abnormální buňky nefluoreskují, a stomatolog tak okamžitě rozpozná napadané buňky.

Zaznamenat sebemenší změny na kůži je otázka života a smrti

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

OZP hradí svým pojištěncům v Asklepionu také pravidelná vyšetření kůže dermatologem. Díky celotělovému skeneru Fotofinder má lékař přesný přehled o všech změnách, které na kůži mezi jednotlivými prohlídkami nastanou. Melanom patří mezi nejagresivnější nádory vůbec, a tak je třeba zachytit ho včas právě takto přesnou diagnostikou. Nejčastější zhoubný nádor současnosti také postihuje kůži. Je to bazocelulární karcinom (bazaliom), který v Asklepionu léčí velice šetrnou a zároveň vysoce úspěšnou Fotodynamickou terapií (PDT). „Topická fotodynamická terapie má u superficiální formy bazaliomu účinnost 95 – 99 %,“ vysvětluje doc. Šmucler. Tuto léčbu rovněž hradí pojišťovna.

Umí vás váš praktický lékař ochránit před rakovinou?

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Stačí k tomu opravdu málo. Pravidelně vám odebrat krev a poskytnout test na okultní krvácení, který zdravotní pojišťovny hradí již od 40 let věku pojištěnce. Jednoduchý test si uděláte v klidu doma, ale v prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku hraje zásadní úlohu. Praktická lékařka kliniky Asklepion poskytuje jako součást péče samozřejmě také krevní test na detekci onkomarkerů, tedy signálů, ze kterých lze vyčíst, jestli jste ohrožení některými dalšími typy rakoviny. „Ročně v Asklepionu zachytíme desítky lidí, kteří by jinak umřeli,“ říká doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc. „Prakticky všichni se ale díky včasnému záchytu uzdravili a pojišťovna ušetřila peníze za jejich nákladnou léčbu.“

Další články

Načítám