Hlavní obsah
Článek

Jeden milión sto čtyřicet tisíc korun! Přesně tolik vybrali fanoušci ke čtyřicetinám Leoše Mareše (47), který se rozhodl podpořit vzdělávání dětí s hendikepem. Oblíbený moderátor vyzval příznivce, aby jako dárek poslali peníze na dobrou věc.

Posledních dvě stě tisíc, které zbývaly do miliónu, poslal Leošův host z narozeninového večírku přímo z jeho mobilu.

„Vůbec jsem nevěřil, že se vybere tolik, nějakou představu jsem měl, ale v tohle jsem fakt nedoufal,“ neskrýval oslavenec po skončení akce nadšení. Ještě na začátku oslavy přitom do kulatého miliónu zbývalo dvě stě tisíc korun a platbu kvůli komplikacím posílal dárce z Leošova mobilu.

„Filip, můj největší dárce, měl nastavený limit a platba nejdřív neproběhla. Takže jsme museli volat do banky,” začal před námi Leoš rozehrávat narozeninovou etudu. „Dám mu ještě druhej pokus a pak na to kašlu, říkal jsem si. Už nám to trvalo 20 minut. Tak jsem tam znovu vyťukal všechny ty údaje a pak jsem zadržel dech… fakt jsem se nadechnul a zmáčkl to a říkám… prosím, prosím, prosím. A najednou...platba proběhla úspěšně,” předváděl napínavou scénku.

Sbírka nabrala raketové tempo v momentě, kdy Leoš slíbil, že každého, kdo přispěje víc než 10 tisíc, pozve na svoji narozeninovou oslavu. Někteří se nápadu chytli po svém - třeba pan Milan se rozhodl po dobu oslavy nekouřit a ušetřenou částku poslat na Leošovu oslavu. Paní Alče zase již v minulosti organizace Člověk v tísni jednou pomohla, a tak byla ráda, že měla nyní příležitost pomoc oplatit.

Leoš Mareš má sám dva syny a chtěl, aby vybrané peníze pomohly dětem, které neměly v životě tolik štěstí, jako ty jeho. „Taky mi teď půjde syn do školy, takže moc dobře vím, kolik co stojí. A v jednu chvíli jsem si uvědomil, že pro mě to sice problém není, ale je spousta rodin, spousta znevýhodněných dětí, které prostě takové možnosti nemají. A těm je třeba pomoci,“ vysvětlil nám Leoš.

Peníze se rozhodl věnovat na podporu asistentů pedagogů, kterých je na českých školách nedostatek. Člověk v tísni díky nim vyškolí pro české školy 50 nových asistentů, minimálně 48 asistentům poskytne podporu a supervizi na jeden školní rok a pro minimálně 100 asistentů, jejich pedagogů či ředitelů zrealizuje odborné kurzy.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám