Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Zpěvák Karel Gott (†80), který nedávno ukončil léčbu rakoviny mízních uzlin, brzy podstoupí operaci v oblasti dutiny břišní. Společně se Sagvanem Tofim (59) ale pracuje na novém muzikálu Čas růží, který bude postaven na motivech jeho písní. V rámci spolupráce vznikla i nová společná fotka se Sagvanem Tofim.

Podle Tofiho ale v muzikálu nepůjde o životopis Karla Gotta: „Chtěl jsem vytvořit zcela nový příběh, který prozatím zůstane veřejnosti utajen. Myslím si ale, že si v něm diváci a posluchači určité paralely se životem našeho legendárního zpěváka najdou.”

Nápad na Čas růží vznikl před osmi lety, když Sagvan Tofi dopsal muzikál Děti Ráje: „Chtěl jsem se posunout dál a hledal jsem něco, co tu ještě nebylo. A silnější, lepší a větší látka pro muzikál, než jsou písně Karla Gotta, u nás pro mě neexistuje. Tenkrát jsem ale netušil, že i nejsložitější.”

„Od počátku příprav jsem věděl, že tento muzikál je tak velký projekt, že je to na jednoho moc velké sousto. Proto jsem zašel za svým kamarádem a producentem Oldřichem Lichtenbergem, aby mi s ním poradil a pomohl. Dohodli jsme se, že do realizace muzikálu Čas růží půjdeme spolu," říká Sagvan, který měl z Gotta velký respekt.

„Nejdůležitější pro mě byl jeho názor. Když nastal ten den, šel jsem za ním se scénářem s velkou pokorou. Chtěl jsem mu ho před tím, než si ho přečte, osobně odvyprávět. Takovou trému jsem v životě neměl. Tolik let na tom makáte, a pak sedíte před Mistrem u něj v kuchyni a čekáte na ortel, který vyřkne,” vzpomínal na setkání s Mistrem Tofi.

Gott byl nakonec z námětu muzikálu Čas růží, který vychází z jeho stejnojmenné písně, doslova nadšený.

„Na první dobrou jsem zkrátka věděl, že Sagvanův námět má nápad, a hned mi bylo jasné, kolik měl Sagvan se scénářem práce, aby obsahově k příběhu seděly písně. Jenomže, jak víme, diváka obvykle nezajímá, kolik je za tím práce, o tom se prostě nemluví. Musí to být zkrátka dobré, příběh a správně vybrané písně musí zaujmout. Protože diváci posuzují podle toho, jaký v nich muzikál zanechá celkový dojem. Jak je známo, je to věc generací a každý posuzuje podle sebe. Jestli divák vybrané hity zná, jestli se k nim pojí určité hezké vzpomínky, zatímco pro mladého člověka to mohou být písně zcela nové,” říká Karel Gott, který se na tvorbě muzikálu i osobně podílí jako umělecký supervizor.

„Společně upravujeme scénář, Karel se podílí i na výběru písní. Všechno připomínkuje a i celý tvůrčí tým se vybírá po dohodě právě s ním. Stejně tak tomu bude i při výběru obsazení. Mohu navíc prozradit, že kromě toho Karel maluje i zcela nový obraz, který bude hrát v představení klíčovou roli,” dodává Sagvan Tofi. Muzikál bude mít premiéru na jaře příštího roku v pražském Hudebním divadle Karlín.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám